Välj en sida
PINGISLIGAN HERRAR

För manual Pingisligan by STIGA, herrar

4. Utdrag ur ”Seriebestämmelser 2018-2019”
  1. LAGETS STORLEK OCH ANTAL SET

Pingisligan herrar spelas med tremannalag på två bord.

I Pingisligan skall lagen innehålla minst stipulerat antal spelare.

Lag som vid matchstart inte innehåller lägsta stipulerat antal spelare förlorar matchen på wo.

I samtliga serier samt slutspelen för Pingisligan herrar och Pingisligan damer spelas matcherna i bäst av fem set till elva. Undantaget är ”tiebreak” för Pingisligan herrar vars matcher spelas i ett set till elva.

  1. POÄNGBERÄKNING

För Pingisligan herrar gäller följande poängberäkning. Vinnande lag med resultat 4-0, 4-1 eller 4-2 tilldelas tre poäng för vunnen lagmatch. Vinnande lag efter tiebreak med resultat 5-3, 6-4 eller 6-5 tilldelas två poäng för vunnen lagmatch. Förlorande lag i tiebreak tilldelas en poäng, förlorande lag med resultatet 0-4, 1-4 eller 2-4 tilldelas noll poäng.

25.1 MATCHORDNING I PINGISLIGAN HERRAR
I Pingisligan herrar är laguppställningen fri. Laguppställning skall lämnas till match­sekreteraren senast 30 minuter före fastställd starttid för lagmatchen.

I samband med paus mellan spelomgång 1 och 2 äger respektive lagledare rätt att byta ut en av spelarna i match 4, 5 eller 6 till en ny fjärde spelare. Ett eventuellt byte skall meddelas till matchdomare som i sin tur meddelar matchsekreterare.

Matcherna spelas i ordning enligt nedan på två bord:
Spelomgång 1 bestående av Match 1 och 2, A1 – B3 och A2 – B1, omedelbart följt av Match 3, A3 – B2.
Därefter paus om högst 10 minuter.
Spelomgång 2 bestående av Match 4 och 5, A1 – B1 och A2 – B2, omedelbart följt av Match 6, A3 – B3.

Vid oavgjord ställning (3-3) vidtar en paus om högst 5 minuter.

Tiebreak match 1 och 2.
Vid oavgjord ställning (4-4) vidtar en paus om högst 2 minuter.

Tiebreak match 3 och 4.
Vid oavgjord ställning (5-5) vidtar en paus om högst 2 minuter.

Tiebreak match 5.

  1. SLUTSPEL

När samtliga omgångar i grundserien är färdigspelade är de fyra främsta lagen i Pingisligan herrar och de fyra främsta lagen Pingisligan damer kvalificerade till slutspel där det spelas om Lag-SM.

Lagmatcherna i slutspelet i Pingisligan herrar spelas i bäst av sex delmatcher. Slutar en match oavgjort vidtar tiebreak för att avgöra matchen.

Lagmatcherna i slutspelet i Pingisligan damer spelas i bäst av nio delmatcher enligt matchordning, se pkt 32.1, där dubbelmatchen tas bort.

Vid matcher i slutspelet i Pingisligan damer blir det en paus om högst 10 minuter när Match 3 och 4 enligt spelordningen är färdigspelade.

Match i SM-slutspelet skall avbrytas då resultatet inte längre kan påverka utgången.

26.1 TIEBREAK
En match som slutar oavgjort i grundserien eller slutspelet för Pingisligan herrar skall avgöras med tiebreak.

Respektive lagledare tar ut en spelare till bord 1 och en annan spelare till bord 2. Matcherna startar samtidigt och det spelas ett set på vardera bordet. Har ett lag vunnit båda seten så är matchen avgjord. Har lagen vunnit varsitt set återupprepas proceduren.

Om det efter två omgångar inte är avgjort, tar respektive lagledare ut varsin spelare som spelar ett set. Vinnaren av det setet vinner matchen.

Vid tiebreak-matcher kan inte Time Out användas och det görs inget sidbyte när första spelaren uppnått fem poäng. Paus mellan tiebreak-matcher får vara högst 2 minuter.

26.2 SEMIFINAL HERRAR
Ettan i grundserien väljer motståndare bland de lag som har placerat sig som trea och fyra i grundserien. Tvåan i grundserien möter det andra laget placerat trea eller fyra. Lagen möts två gånger, en gång hemma och en gång borta. Ettan respektive tvåan i grundserien av Pingisligan herrar väljer om man vill börja hemma eller borta.

Om lagen har vunnit varsin match spelas en avgörande match. Hemmalag i den avgörande matchen blir det lag som i grundserien placerat sig högst.

26.3 FINAL HERRAR
Lagen som vunnit semifinalerna möts i finalen. Lagen möts två gånger, en gång hemma och en gång borta. Högst placerade lag i grundserien av Pingisligan herrar väljer om man vill börja hemma eller borta.

Om lagen har vunnit varsin match spelas en avgörande match. Hemmalag i den avgörande matchen blir det lag som i grundserien placerat sig högst.