Välj en sida

I denna den andra matchen i bäst av tre så hade Eslöv chansen att vinna guldet efter seger i en mycket jämn tillställning i Köping under onsdagen, nu på hemmaplan och halvvägs till guldet.

I den allra första matchen så mötte hemmalagets Li Fen gästernas Leila Imre och den var med andan i halsen Li Fen kunde vinna den matchen. De två första seten fördelas jämnt och i det tredje hade Imre greppet med en klar ledning (9-5) innan Li Fen via Golden Point kunde ta hem setet och få luft under vingarna och av bara farten ta hem matchen. Fen visade dock att hon nu precis som i det första mötet med Köping är svårslagen, men det var inte så övertygande som vi så många gånger sett henne.

Nomin Baasan inledde stark mot Judith Liu genom att vinna första set med klara 11-5. Men sen lyckas hon inte riktigt stänga till matchen. Förlust med 1-3 i set efter att ha flera setbollar i såväl set 2 och 4. Kanske brist på erfarenhet hos 16-åringen som fattas henne denna gång trots att hon spelmässigt visar att hon håller hög klass 1-1 i lagmatchen.

Att skaffa sig position
I den första lagmatchen så rensade Filippa Bergand och tog hem tre segrar och var med det stor segerregissör. Nu ställdes hon mot Jessica Yamada samtidigt som Li Fen mötte Judith Liu. Två matcher vars resultat vars resultat (såklart) var SUPERVIKTIGA i detta läge av matchen när den nu stod och vägde.

Filippa Bergand fylld av självförtroende och med en färsk EM-uttagningen i ryggen kunde ta hem det första setet mot Yamada. I det andra setet följdes spelarna åt till 6-6 men därefter var det Bergand som var den coolare av dem två, ett par lite enklare missar av Yamada och Bergand upp i en 2-0 ledning. Tredje ägdes från början till slut av Yamada som reducerade eslövsspelarens ledning till 2-1 och det fjärde setet började på samma sätt men.. ja.. det kommer in ett men här.. Bergand gav inte upp och underläge 7-10 blev 10-10 där ett strålande försvarsspel följt av en block som mest liknande en smash fick Bergand att sträcka händerna i luften i en segergest efter 3-1 i set som också gav Eslöv 2-1 i lagmatchen.

Foto: Sven Larsson

Li Fen som förlorade (matchen räknades aldrig) mot Liu senast hade inledningsvis inga problem med att styra undan sin motståndare och ta kommandot över matchen med ledning 1-0 och 7-3 men Liu som ofta servar med en så kallad ”backvänd tomahawk” serve kunde nu förvirra och lura Li Fen. Underläget med fyra poäng förbyttes till ledning med 10-8 för Liu men som vi alla vet är Li Fen segare än en gammal björk och bryts sällan ned, möjligtvis böjs hon av vinden men hon bryts inte. 10-8 blev 10-10 och nu bytte Li Fen till sin backhandserve vilken hon följde upp med en topspinnad backhand Liu inte kunde kontrollera. 11-10 och 2-0 för Li Fen. Liu fick sedan den bästa starten av det tredje setet men tvingades ta till sin timeout för att till sist ta hem det tredje setet mot Li Fen. Li Fen oberörd som få i detta läge trummade på mitt sitt ganska ospektakulära men ack så effektiva skruvspel i attack och säkra försvarsspel. 11-2 för Li Fen i det fjärde och sista setet och nu en ledning för Eslöv med 3-1.


Foto: Sven Larsson

Slagläge Eslöv
Med ledning 3-1 i lagmatchen skickade Eslöv fram Nomin Baasan mot Jessica Yamada samtidigt som Bergand utan någon längre vila fick slänga sig in i hetluften igen, nu mot Leila Imre.

Jessica Yamada visade direkt att hennes rutin och spelstyrka skulle väga tungt i mötet med 15 år yngre Baasan. Två raka set där framförallt det andra gick snabbt skaffade OS-spelaren Yamada en 2-0 ledning. Parallellt med detta så körde Imre över Bergand i det första setet med klara 11-2. Bergand bet dock tillbaka  i det andra setet som hon efter en jämn start kunde avancera fram till setbollar men med lite marginaler emot sig och några tunga forehandslag från Imre fick Bergand se setet gå förlorat med 10-11, 2-0 för Köping även här och verkligen ett bra läge att utjämna.

Yamada förlorade det tredje setet stort men när det väl hettade till i slutet av fjärde set så stod hon där som segrare. Nyttiga erfarenheter för Baasan som dock fick se sig besegrad av Jessica Yamada, 3-2 ledning för Eslöv mot Köping.

Bergand som i onsdags vände 0-2 till seger mot Judith Liu startade nu sin comeback mot Imre. Dubbla 11-7 för Bergand och det var utjämnat i detta nyckelmöte, 2-2 i set. I skilje så trampade Filippa på gasen rejält och även om ledningen minskades så var setet och segern aldrig riktigt i fara och vi fick återigen se Bergand sträcka händer i luften. Ledning 4-2 för Eslöv och endast en seger från guldet


Filippa Bergand dubbelt upp Foto: Sven Larsson

Matchboll
Li Fen vs Jessica och Filippa Bergand vs Judith Liu.
Guld till Eslöv eller en ”great escape” av Köping?

Judith Liu agerade kraftfullt mot Bergand och lyckades med minsta marginal ta hem det första setet med 11-10 som hon dock följde upp med 11-3 och skaffade sig på så sätt en 2-0 ledning. Även det tredje setet gick köpingspelarens väg och reducerad ledning, 4-3 för Eslöv

På bordet bredvid så  kunde Li Fen växla upp och dra ifrån. 11-5 och 11-4 innan Yamada kunde sno åt sig det tredje setet på en kantboll 2-1 för Li Fen och bara ett set från seger och GULD! Fjärde setet blev precis så jämnt man önskar av en SM-final. Spelarna följdes åt men till sista bevisade Li Fen att virket i henne är så pass segt som vi redan beskrivit. Lugnt och fint spel av Li Fen och en setseger med 11-9.
GULD till ESLÖV via 3-1 för Li Fen i kvällens sista match!

Stor matchvinnare för Eslöv LI FEN!

GRATTIS ESLÖV TILL SM-GULDET 2021!

Eslövs PK-Köpings BTK Dam 5-3
(återigen en seger i protokollet kommer att skrivas till 5-2 beroende på spelordningen)

Mattias Anderssons (Eslövs lagledare)ord om finalen

– En tuff seger. En bra final och jävligt roligt att tjejerna vann, utbrister Mattias. Det betyder mycket för mig, klubben och Eslöv. Vi tränar grymt hårt tillsammans och att då få vinna är helt underbart. Vi ville inte släppa iväg båda gulden, fortsatte Mattias

– Vi höjde oss i några matcher. Fen var bättre idag och Nomin gjorde det bra, även om hon inte vann. Laget var nyckeln till seger idag, avslutar en mycket glad Mattias.

Mattias sammanfattar säsongen

– En bra insats under hela säsongen. Serieseger, Ligacupseger och SM-guld. Filippa har haft lite skadeproblem men är grym när det gäller. Fen är grym varje gång. Nomin vann inget i finalen, men har gjort stora framsteg. Tanska är en bra lagspelare och kan gå in och vinna mot många spelare, en otrolig säsong helt enkelt.

Alla foton i inlägget av Sven Larsson