Välj en sida

Det blir favorit i repris när Eslövs AI BTK möter Halmstad BTK i ytterligare en final. Eslöv fick verkligen kämpa och ta fram all rutin från tidigare säsonger för att besegra Spårvägens BTK som i den tredje och avgörande semifinalen hämtade upp 1-3 till 3-3. Matchen fick alltså avgöras i tiebreak och väl där fick suveränerna Truls Möregårdh och Xu Hui förtroendet för hemmalaget och det var ett förtroende som man tog tillvara på.

Eslövs AI BTK – Spårvägens BTK, 5-3
Xu Hui var tillbaka med besked efter förra matchens dubbla nederlag och denna gång blev det varken jämnt eller spännande i hans matcher. Inledningsvis var det Daniel Schaffer som stod för motståndet men Xu gasade på och vann med klara 3-0. På bordet bredvid fortsatte Truls sitt segertåg, som pågått sedan 18/12-18, när han slog gästernas Simon Berglund med 3-1. Spårvägen reducerade genom japanen Satoshi Aida som vann en tight skiljematch mot Robert Svensson. Efter paus fortsatte Xu Hui att vinna, ännu en gång med 3-0 men denna gång mot Simon Berglund. 3-1 till hemmalaget men gästerna kände sig allt annat än slagna vilket kom att visa sig i de kommande två matcherna.

Truls mötte den normalt sätt väldigt defensive Aida som i denna match dock bytte taktik och var den som attackerade medan Truls ofta hamnade långt bak i hagen hårt pressad. Aidas taktik visade sig bli ett lyckodrag och han vann matchen med 3-1 och spräckte därmed också den långa segersviten för Truls. Daniel Schaffer hämtade sig från 0-3 nederlaget mot Xu Hui och äntrade hagen som en ny människa när han bara av farten slog Svensson med 3-0 i set vilket betydde 3-3 i lagmatchen och matchen skulle avgöras med ensetsmatcher.

I ”sudden” skickade hemmalaget in Xu Hui och Truls Möregårdh medan gästerna mönstrade Aida och Berglund. Kanske lite oväntat med tanke på att Schaffer nyss vunnit sin match och Berglund förlorat två men Schaffer drog upp en lättare ryggskada och kunde på grund av den inte spela mer.

Båda matcherna var jämna och ovissa men tillslut var det ändå hemmalaget som fick sträcka armarna i skyn och fira ännu en finalplats. Xu vann sin ”suddenmatch” med 11-7 och det blev därmed Truls som fick slå in matchbollen på tredje försöket och skicka sitt Eslöv till final.

– Det är alltid lurigt med avgörande matcher men jag måste medge att vi var favoriter på pappret. Spårvägen har gjort det bra hela säsongen och jag är imponerad över hur bra de spelat mot oss i semifinalmatcherna men också att de tog den sista slutspelsplatsen före Söderhamn. Vi gjorde en grymt bra match idag. Jag blev lite orolig när det rann iväg från 3-1 till 3-3 men grabbarna svarar för ännu en suverän insats och håller huvudena kalla och bara kör på, säger Mattias Andersson, tränare i Eslövs AI BTK och fortsätter:
–  I finalen är det 50-50 även om Halmstad är regerande mästare. Det ska bli kul att möta dem i ännu en final och jag är glad att vi har en veckas vila innan det är dags för match igen.

I bortalaget var besvikelsen givetvis stor men trots det fanns det ändå mycket att vara stolt över.

– Vi står emot bra och kan inte komma närmare än såhär. Grabbarna försöker verkligen ta alla chanser vi får och vi jobbar oss tillbaka in i matchen till 3-3 men tyvärr räckte det inte hela vägen. Hela säsongen har varit väldigt bra och att vi pressar Eslöv såhär långt är ett bevis på det. Alla har verkligen kämpat för varandra hela säsongen och jag är mer än stolt över killarna, säger Thomas Johansson, tränare i Spårvägens BTK.

Samtliga resultat och statistik.  

Finalerna spelas 19/3, 21/3 och eventuellt 24/3.

Foto: Jens Oredsson