Välj en sida

För några omgångar sedan vann Falkenbergs BTK dels över Ängby/Spårvägen Elit, dels över Halmstad BTK och i det läget såg det väldigt ljust ut och en slutspelsplats fanns inom räckhåll.

Inför sista omgången är man nu tillbaka på sistaplatsen igen. Hur gick det till?

Ängby/Spårvägen Elit vann överraskande mot Eslövs AI med 4-1 hemma. Kan inte vara många som trodde att Eslövs AI skulle åka på sin första förlust i serien mot ett av de lägst placerade lagen. Men, en skadad Xu Hui på bänken och Truls Möregårdh, som enligt uppgift inte fått ledigt från skolan, gjorde detta möjligt och vips är stockholmslaget på slutspelsplats med en poäng till godo på BTK Kävlinge och Falkenbergs BTK.

BTK Kävlinge knep en poäng mot BTK Rekord efter att Liao Chen-ting, en av seriens absoluta toppar vunnit sina båda singlar och David Mc Beath vunnit en rysare mot Michal Obeslo.

Liao har bidragit med flera vinster som renderat många av Kävlinges poäng.

Kävlinge hade stora möjligheter att knipa båda poängen men Malte Möregårdh lyckades ta sig samman i skiljeset, efter att ha tappat en 2-0 ledning mot David Mc Beath, och med minsta möjliga marginal vinna med 11-9.

Har gått framåt starkt på slutet och säkrade en poäng mot Kävlinge.

BTK Warta behåller andraplatsen, sedan Söderhamns UIF bara fått med sig en poäng mot Halmstad BTK.

Två frågor man ställer sig är:

1. Vad har hänt med förra årets seriesegrare och SM-finalist BTK Rekord?

Nyförvärvet Ioannis Sgouropoulos, som vann Ungdoms-EM förra sommaren har inte blivit den förstärkning man hoppats på. Petad i flera matcher och 5-12 i singelkvot är inte godkänt. Ryktet placerar honom i Eslös AI nästa säsong. Michal Obeslo har inte heller levererat som förra säsongen. Simon Arvidsson får dra ett tungt lass och gör det bra. Även Malte Möregrdh har kommit starkt på slutet. Men som sagt långt från förra säsongens prestation för skånelaget.

2. Vad har hänt med Halmstad BTK?

Mattias Karlsson kom hem från Frankrike och man hoppades på stordåd från honom och laget. Skador, skador och åter skador har satt käppar i hjulet. Fabian Åkerström har bara spelat sporadiskt pga av skada, Elias Ranefur har också varit skadad. Slutligen då Mattias Karlsson, som fram till SOC var ok, men sedan började bekymren och det är förstås ett stort avbräck att han inte har kunnat leverera fullt ut. Han var visserligen tillbaka i Qatar Open och svarade för ett par riktigt vassa resultat. Lite överraskande då att han förlorar i raka set mot Viktor Brodd. Å andra sidan har Viktor Brodd seriens bästa kvot, 21-4.

Det blir en intressant serieavslutning med flera streckmatcher. Warta kan klara sig med oavgjort mot Halmstad, men då riskerar man att falla på setkvot mot Söderhamn, som i sin tur måste ta ett poäng mer än Warta i sista omgången.

Halmstad vill inte förlora mot Warta för att riskera att tappa en viktig fjärdeplats som ger hemmabord i en avgörande kvartsfinal.

Allra störst intresse måste ändå ges bottenstriden. Ängby/Spårvägen innehar just nu sista slutspelsplatsen en poäng före Kävlinge och Falkenberg. Falkenberg behöver ta en poäng mer än Kävlinge i sista omgången för att lämna jumboplatsen.

Torsdag kväll har vi svaren på alla frågorna.