Välj en sida

Det blev klara bortavinster för Halmstad BTK, Eslövs AI BTK och Munkedals BTK medan BTK Kävlinge tog säsongens första trepoängare när Spårvägens BTK besegrades med maximala 4-0.

BTK Rekord – Munkedals BTK, 1-4
Det blev ännu en förlust för BTK Rekord som inte hade mycket att sätta emot nykomlingarna från Munkedal. Ensam matchvinnare i hemmalaget blev tjecken Michal Obeslo som vann över Carl Ahlander Johansson med 3-1 i set.

Johan Barius fick tränare Sunessons förtroende i första matchen och för motståndet stod obesegrade Wang-Wei Peng. Wang gav inte Barius många poäng utan var del som förde spelet hela tiden och var dessutom överlägsen i både serve- och returspelet. 6-11, 3-11, 6-11 slutade matchen.

Kvällens nyckelmatch för båda lagen var den mellan hemmalagets tyska spelare Liang Qiu och gästernas Hampus Söderlund. Hampus, körde sin vana trogen på med stenhårda drag från både backhand och forehand, och släppte aldrig in Liang i matchen, 4-11, 6-11, 9-11 till Hampus.

– Om vi skulle haft någon chans att vinna hade vi behövt ta hem denna match. Vi vet att deras Wang är väldigt bra och att vår trea kanske inte är tillräckligt bra. När vi förlorar den blir det en väldigt brant uppförsbacke, säger hemmalagets tränare Arvid Sunesson.

Resonemanget i bortalaget var liknande och precis som för Rekord var detta en nyckelmatch.

– Det hade blivit en helt annat match om vi förlorat denna så det var riktigt skönt att vi fick 2-0 direkt i starten, säger Benny Johansson, ledare i Munkedals BTK.

Hemmalagets enda seger kom i den tredje singelmatchen där tjecken Obeslo besegrade Ahlander-Johansson med 3-1. Matchen var en riktig servematch där båda spelarna plockade många poäng direkt på egen serve. Vid ställningen 1-0, 10-9 bjöds publiken på en riktig maratonboll där Ahlander kom långt bak i hagen och ballongplockade en lång slagserie av Obeslos smashar. Ahlander-Johansson tog till slut hem det setet med knappa 12-10 men i övrigt gick seten till Obeslo, siffrorna skrevs till 11-4, 10-12, 11-6, 11-5 och därmed var det reducerat till 1-2 i lagmatchen.

Efter kaffepausen var det dags för Barius och Söderlund att mötas och det blev inledningsvis en jämn match med många sevärda dueller. Barius hade 9-8 i första set men Söderlund vände och tog hem det med 11-9. Även andra set blev väldigt jämnt men denna gång gick det till Barius med två bollars marginal. I tredje och fjärde set var det en betydligt mer taggad Söderlund som äntrade hagen och hans ”ossar” blev om möjligt ännu högre och mer bestämda. Matchen slutade 9-11, 12-10, 8-11, 2-11 vilket betydde 1-3 i lagmatchen.

I pausen valde hemmalagets tränare Arvid Sunesson att bänka Liang till förmån för 18-årige Jakob Peterson som fick ta sig an Ahlander-Johansson. Peterson stod upp bra men fick ändå ge sig med 6-11, 5-11, 5-11 och därmed slutade matchen 1-4 till gästande Munkedal.

– Det är svårt att veta om vi ”vaskar” en match när vi byter ut Liang för jag tror faktiskt att han hade vunnit mot ”Calle”. Liangs attityd var inte riktig bra i första matchen mot Hampus och när vi har andra spelare på bänken som är hungriga på att få spela så tycker jag det är mycket bättre att byta in en annan. Det hade varit fel signaler från min sida om jag låtit Liang fortsätta, säger Arvid Sunesson.

I nästa omgång möter Rekord Spårvägens BTK och det är en viktig match i bottenstriden.

– Matcherna mot Spårvägen och Kävlinge är de vi måste vinna eller i alla fall ta poäng i för att vi ska hålla oss kvar. Vi måste bli snäppet vassare för att ge dem en match. Vi behöver börja från grunden med att fokusera, kämpa och sedan prata taktik, det går inte att börja med att prata taktik om de andra bitarna inte är på plats, säger Arvid Sunesson avslutningsvis.

– Det var en bra och stabil match. Vi var favoriter på förhand och det infriade vi, säger Benny Johansson och får medhåll av sin fjärdeman Erik Åhman:
– Det var en grym match som gick helt enligt plan från vår sida.

Falkenbergs BTK – Halmstad BTK, 0-4
Hallandsderbyt inför storpublik i Falkhallen i Falkenberg blev aldrig riktigt spännande utan Halmstad åkte söderut med tre poäng i bagaget. Simon Arvidsson gjorde debut i Halmstads Pingisligalag och efter att ha förlorat de två inledande seten mot hemmalagets thailändare Padasak Taniviriyavechakul vände han på steken och tog hem de avslutade tre. Halmstad ligger kvar i topp på samma poäng som tvåan Eslöv.

Söderhamns UIF – Eslövs AI BTK, 1-4
Söderhamn har det för tillfället lite tufft att få ihop sitt ordinarie lag på grund av skador och liknande och för regerande mästarna Eslövs AI BTK blev det en klar vinst med 4-1. Enda hemmavinsten togs av Anton Hjort som i den fjärde singelmatchen vann över finländaren Alex Naumi med 3-2 i set. Förlusten var Söderhamns andra raka och nu har Munkedal petat ner SUIF till plats fyra. Eslöv ligger på samma poäng som serieledarna Halmstad och har ännu inte förlorat någon match.

BTK Kävlinge – Spårvägens BTK, 4-0
Hemmalaget Kävlinge tog en viktig seger i bottenstriden mot Spårvägens BTK, som precis som BTK Rekord, ännu inte vunnit någon match denna säsong. Hos gästerna gjorde ett nygammalt ansikte säsongsdebut, nämligen kinesen Zhao Tianming som nu är tillbaka i Stockholmsklubben, dock förlorade han sina båda matcher. Veteranen Magnus Molin tog en meriterande seger när han besegrade Harald Andersson med 3-2 i set. Spårvägen ligger nu sist i tabellen eftersom BTK Rekord har något bättre matchskillnad.

Kompletta resultat och statisk hittar ni här.

Nästa omgång, tisdag 5/11
Eslövs AI BTK – Halmstad BTK
Munkedals BTK – Söderhamns UIF
Spårvägens BTK – BTK Rekord
Falkenbergs BTK – BTK Kävlinge

Foto: Jens Oredsson