Välj en sida

Äntligen så skulle det få avgöras. Äntligen då vi förra året inte korade något mästarlag på grund av pandemin. Äntligen för att man som pingisfantast älskar dessa avgörande matcher.

Halmstad som spelar på hemmaplan i Halmstad arena mot SUIF från Söderhamn i föreningarnas 100:e (!) möte i högstaligan. Två storklubbar i svensk bordtennis och också de två föreningar som senast besegrat Eslöv i SM-finaler de senaste 16 åren.

Hemmalaget inledde med en förändring då de skiftade spelare från de två första mötena. Borgar Haug från Norge ersatte Simon Arvidsson. En anledning till detta kan vara att Arvidsson förlorat två av två möten på Jonatan McDonald. Det blev också så att just de två skulle komma att mötas i den inledande matchen samtidigt som Elias Ranefur för Halmstad ställdes mot Anders Eriksson.

Inledningen jämn
Borgar Haug började bäst mot McDonald och knep även det första setet relativt klart men sedan tog McDonald över rejält. McDonald som är väldigt stark i backhandspelet utnyttjade diagonalen långt ut i norrmannens forehand och skaffade sig lägen via bra servar och bra returer ofta i dennes forehandruta. McDonald gav ingen pardon och visade inga finalnerver, tre rappa set och ledning för Söderhamn på bortabord 0-1.

Ranefur och Eriksson som spelat många år tillsammans i både klubblag som i ungdomslandslag började som de övriga mötena mellan de två, med Ranefur bakom ratten. Set 1 och 2 vanns ganska klart av Ranefur innan Eriksson kunde reducera ledningen till 1-2, det satt dock hårt till då setet vanns med 11-10 vilket då innebar matchboll för Elias samtidigt som det var setboll för Eriksson. Det fjärde setet dominerades spelmässigt av nerver och missar och inledningsvis resultatmässigt av Ranefur som seglade upp till ledning med både 8-3 och 9-4 innan missarna faktiskt radades upp. Säkert finalnerver som spelar in men setet vanns till sist symptomatiskt efter en forehandmiss av Ranefur. Även skiljeset blev spänt och jämnt. Men till sist så stod Elias Ranefur där med knuten näve efter 11-9 och ett förlösande vrål ekade genom hallen från Halmstadsspelaren. Kvitterat 1-1.

Bombsäkra Brodd
I matchens tredje match var det inledningsvis jämnt mellan hemmalagets Fabian Åkerström och Viktor Brodd men då den tidigare inte kunde förvalta 10-9 eller 10-10 så gick setet Brodds väg. Efter den ledningen så lyfte Brodd utan att någonsin landa. 3-11 6-11 och en stabil seger för Brodd som i och med det gav SUIF ledningen med 1-2 innan paus. SPÄNNANDE

Positionering
Elias Ranefur som varit bästa spelare i slutspelet fortsatte på samma sätt mot McDonald, en spelare han dessutom besegrat två gånger om. Två jämna set som båda gick halmstadsspelarens väg, det andra setet vanns trots underläge med några poäng och slagläge för Ranefur. McDonald gav dock inte upp utan tog sig tillbaka in i matchen via en klar seger i tredje set. Men som vi redan nämnt så är Ranefur en av de bästa i ligan och när det väl gällde så höjde han sig och när setet stod och vägde så var den mer erfarne Ranefur den vassare. 2-2 i lagmatchen. Ranefur med finfina 9-1 i matchskillnad i slutspelet och 6-0 i finalerna.

Foto Jens Oredsson

Borgar Haug som fick hoppa in i finalen byttes efter förlusten mot McDonald ut mot Simon Arvidsson i ett hopp om att Arvidsson skulle återupprepa bedriften från första finalmötet när Arvidsson vann klart. Brodd som dock konserverat det fina spelet från hemmamatcherna tog dock inga fångar i detta möte. 3-1 för Brodd som fortsatte visa klass och gav sin moderförening ledningen med 2-3.

Avgörandet
Sista singelmatchen för dagen och där ställdes Fabian Åkerström mot Anders Eriksson. De har innan dagens match spelat 1-1 i finalserien och en mycket jämn match på förhand som Åkerström var tvungen att vinna om inte guldet skulle gå Hälsinglands väg.

Foto: Jens Oredsson

Anders Eriksson hade greppet från början av det första setet och det var ett grepp han inte släppte. 8-11 och i det läget var SUIF bara två setvinster från SM-guld. Eriksson som med egen offensiv kunde styra Åkerström rejält. Få om ens några problem för Eriksson i set 2 som vanns klart. Ledning med 0-2 i set och bara ett set från guld till SUIF. Vilken uppförsbacke för Halmstad! Åkerström tänkte dock inte ge sig så lätt och med ett mer aggressivt returspel med sina ”långa nabbar” och dessutom med sin tunga forehand kunde han enkelt ta hand om det tredje setet, 1-2 ledning för Eriksson och fortfarande kniven på strupen för Åkerström. Det fjärde setet startade som det tredje slutade och det med en stekhet Fabian Åkerström som seglade upp till 4-0 men Eriksson bet sig fast i setet och tog sig tillbaka poäng för poäng. Underläget vändes till ledning och till sist matchbollar vid ledning 7-10. Eriksson behövde bara en chans och vann på den första. Seger med 1-3 gav SUIF segern med 2-4 i lagmatchen och vänder underläge 0-1 i finalserien till seger med 2-1!

Anders Eriksson fick äran att slå in matchbollen men utan sina lagkamrater hade de inte vunnit. McDonald som i detta slutspel fått sitt stora genombrott och Viktor Brodd som avslutade med fyra raka segrar i finalen. En riktig lagseger.

SUIF SVENSKA MÄSTARE 2021!!!

Fredrik Lundquist lagledare i SUIF

– Det här trodde vi nog inte ens själva i februari/mars någon gång med alla skador och bekymmer vi haft. Att Anders Eriksson kommer tillbaka på det sätt han gör och vara så här bra är jag både förvånad och imponerad av att han gör, säger Fredrik. Jonatan (McDonald) har verkligen blommat ut rejält på slutet och han vinner faktiskt en match i varje slutspelsmatch och det trodde vi nog inte i våras men där har vi en stor skillnad till att vi kan vinna, att Viktor (Brodd) är en av seriens bästa spelare det har vi vetat i många år men det är start att vara så bra hela tiden. Ett grymt lag, berömmer Fredrik sina spelare med.

Om att vända underläge

– Det är alltid svårt att vinna mot Halmstad men det var en tuff match i det första mötet så vi kände at vi fortfarande hade chansen och inte var helt fel på det. Sen är det ju väldigt svårt att vinna två raka matcher mot Halmstad, säger Fredrik.

Hur ska det firas?

– Det ska firas med allsång hela långa resan hem och jag ska vara allsångsledare hela vägen upp och då är det en lång resa så hinner jag vi nog med alla låtar vi kan, utbrister en mycket glad Fredrik Lundquist som just varit lagledare för SUIF som vann sitt sjätte SM-guld i ordningen.

Foto: Jens Oredsson

Matchvinnaren Eriksson sa följande

– Jag är så himla glad nu! Vilken insats vi gör! Helt otroligt av hela laget. McDonald går in och vinner matcher och Viktor tar fyra raka segrar i de två sista matcherna, Det är fantastiskt, bubblar en mycket lycklig Anders Eriksson ur sig.

– Det här ska firas med öl hela bilresan upp till Söderhamn. Bra musik, en massa skönt snack och öl det blir verkligen inte fel, skrattar Eriksson ur sig innan lagkompisarnas rop kallar honom bort från mikrofonen.

Halmstad BTK-Söderhamns UIF 2-4