Välj en sida

Ikväll spelades två matcher i omgång 13 av herrarnas Pingisligan by STIGA. Resterande matcher spelas 14/2 respektive 19/2. I Eslöv tog hemmalaget en meriterade seger i lokalderbyt mot BTK Kävlinge och uppe i Norrland vann hallänningarna från Halmstad mot hemmalaget Söderhamns UIF.

Eslövs AI BTK – BTK Kävlinge, 4-0 
Truls Möregårdh inledde med att besegra veteranen Magnus Molin med 3-1 i set. Molin höll sig länge kvar i matchen, framförallt tack vare bra servar, men när unge Möregårdh drog upp tempot blev uppgiften för svår. ”Molle” hade setboll till 2-2 i set men Truls krånglade sig ur greppet och vann fjärde set med 12-10. I parallellmatchen gjorde Xu Hui som han brukar, nämligen vann, dock inte utan problem. I framförallt femte set bjöds publiken på flera högklassiga forehanddueller. 11-6 slutade femte och avgörande set i hemmaspelaren Huis favör och ställningen nu 2-0 till hemmalaget.
Efter ett jämnt förstaset fick greken Ioannis Sgoropoulos ordning på sina servar som i resten av matchen ofta gav honom poäng direkt mot Yannicke Vostes. Matchen, som innehöll få dueller utan ofta avgjordes efter serve och retur, vanns av Eslövsspelaren med maximala 3-0 i set. I Blomsterbergshallen var det Truls Möregårdh som fick slå in matchbollen när han besegrade gästernas etta Eric Jouti i raka set. Eslöv befäste i och med segern sin position i topp medan det för Kävlinge nu endast återstår en match på säsongen.

I Eslöv har man redan börjat blicka framåt slutspelet men är givetvis också mer än nöjda med kvällens insats.
– Vårt första mål är att bli etta och ta tillbaka guldet som vi tyvärr tappade förra säsongen. Vi tycker det är viktigt att vinna serien så att vi får en eventuellt tredje och avgörande match på hemmaplan. Ikväll vann vi ganska enkelt och det var en säker seger, alla spelare imponerade på mig, säger Mattias Andersson, ledare i hemmalaget Eslövs AI BTK och fortsätter:
– Under säsongen har vi haft några skakiga matcher där vi bland annat förlorat mot BTK Rekord med 1-4 och mot Halmstad BTK med 4-6 men efter det har det gått som på räls. Det gäller att vara som bäst i mars månad för det är då det gäller som mest.

BTK Kävlinge har spelat i högsta ligan åtta säsonger men aldrig tagit sig till slutspel och kommer inte heller göra så i år. Kvällens match hade således ingen större betydelse för laget som befinner sig på ”säker mark”.
– Vi gjorde ikväll en väldigt bra match och bjöd publiken på bra spel. Inför matchen hade vi inte ens på kartan att vi skulle vinna så jag är inte förvånad över resultatet, säger Bengt Israelsson om kvällens match.
– Om Eric Jouti hade hållit den höga klass han kan hela säsongen, hade vi nog kunnat varit med i kampen om en slutspelsplats men nu har han tyvärr varit lite för ojämn, kommenterar BTK Kävlinges ordförande Bengt Israelsson gällande det missade slutspelet.

Söderhamns UIF – Halmstad BTK, 1-4
I Söderhamn var det bortalaget Halmstad BTK som fick den bästa starten när man drog ifrån till 3-0. Tom Jarvis inledde gästernas poängplock genom att i en jämn femsetare besegra Viktor Brodd med 13-11 i skiljeset. Lagkompisen Li Yijie ville inte vara sämre utan vann även han sin match mot landsmannen Yan Minghui. Näste man till rakning var Anders Eriksson som ställdes mot backhandservaren Elias Ranefur. 3-1 slutade matchen till Halmstadspelaren Ranefurs fördel och 3-0 inför kaffepausen. En oerhört tung start för Söderhamn som jagar den fjärde och sista slutspelsplatsen och efter paus reducerade hemmalaget till 3-1 efter att Brodd besegrat Li Yijie i kvällens andra femsetare som alltså denna gång gick till hemmalaget. Fabian Åkerström fick hoppa in i stället för Elias Ranefur och Anthony Tran ersatte kinesen Minghui. Bäst inhoppare var Åkerström som vann med 3-1 och förbättrade sin redan imponerande kvot till 8-2. Halmstad är fortsatt med i kampen om att vinna serien och för Söderhamn dels återstår endast att möta Spårvägens BTK som är det lag som närmast slåss om den sista slutspelsplatsen.

Övriga matcher omgång 13
14/2, Falkenbergs BTK – Spårvägens BTK
19/2, Ängby SK – BTK Rekord

Tabell och statistik hittar ni här.

Foto: Jens Oredsson