Välj en sida

BTK Kävlinge – Falkenbergs BTK, 2-4
I Kävlinge inledde man matchen med en tyst minut för bortgångne Magnus Israelsson som både varit spelare och ledare i klubben och tillika son till klubbens ”starke man” Bengt Israelsson.

När matchen var igång var det gästerna Falkenberg som fick den bästa starten. Veteranen An Shu vann över Willhelm Kindblad med 3-1 i set samtidigt som greken Anastasios Riniotis gjorde processen kort med inhoppande Magnus Lundstedt. Totalt förlorade Riniotis nio bollar i tre set mot Lundstedt.

I det tredje mötet var det gammal mot ung när 41-årige Magnus Molin mötte 17-årige Charlie Widing. Unge Widing började bäst och fick med sig det första setet efter ”golden point” men i övriga set visade Molin lugn och rutin och tog hem dessa med 11-4, 11-4 och 11-9. Ställningen i matchen var nu 1-2.

Efter pausen tog Willhelm Kindblad en viktig seger för sitt Kävlinge när han vann över Falkenbergs ”etta” Riniotis med 3-1 i set och därmed var lagmatchen utjämnad till 2-2. Glädjen blev dock kortvarig för skåningarna eftersom Widing, utan några som helst problem, spelade ut Lundstedt med 11-3, 11-6 och 11-3 och nu var det upp till inbytte Robert Eriksson för gästerna att säkra segern eller till hemmalagets Molin att försöka kvittera på nytt.

Comebackande Robert Eriksson vann matchen med 3-0, dock avgjordes set två och tre först i ”golden point” vilket betydde seger med 4-2 för gästande Falkenbergs BTK som därmed tog säsongens första trepoängare.

Lyckeby BTK – Söderhamns UIF, 3-4
Blekingegänget Lyckeby BTK, som huserar i Karlskrona, välkomnade långväga gäster från Söderhamn som närmste bilväg ligger 74 mil ifrån örlogsstaden. Gästerna från norr fick en bra start på matchen genom att Anton Hjort besegrade Marcus Pettersson i raka set. Pettersson hade sina lägen, framförallt i andra set där han ledde med 9-7, men tyvärr för Lyckebys del kunde han inte förvalta läget och i stället var det Hjort som tog setet och av bara farten även det tredje med klara 11-1.

På bordet intill såg Viktor Brodd ut att utöka ledningen för SUIF när han vann de två inledande seten mot egyptiern Khaled Assar med 11-7 och 11-9. Assar gav trots det svåra läget inte upp utan fann ny kraft och stod för en mäktig upphämtning  och efter ytterligare tre jämna och välspelade set rann bägaren över till Assars fördel och han vann matchen med 3-2 och utjämnade lagmatchen till 1-1.

Den tredje matchen blev en snabb historia. Anders Eriksson i bortalaget, som inte spelat match på hela 17 månader på grund av skada var nu tillbaka och besegrade Christoffer Kjellson med 3-0 i set och därmed var Söderhamn i ledning inför pausen. Lyckeby valde att ersätta Marcus Pettersson med Anton Andersson medan Söderhamn bytte ut Anders Eriksson till förmån för Per Sandström så det var två nya ansikten som klev in i hagarna efter paus.

Viktor Brodd revanscherade sig ordentligt från sitt tidigare nederlag när han 3-0-besegrade inbytte Andersson och tack vare vinsten säkrade Söderhamn minst en poäng i lagmatchen. Egyptiern Assar fortsatte på den inslagna vägen och han vann även sin andra match för kvällen, denna gång mot Per Sandström och därmed var det reducerat till 2-3.

Den sjätte och sista singelmatchen spelades mellan Kjellson och Hjort och matchen skulle bli helt avgörande för om Söderhamn skulle lämna med alla tre poäng eller om det skulle bli 3-3 och en poäng var samt en avgörande dubbel. Hjort inledde med att vinna första set med klara 11-5 men därefter vände matchen och Kjellson tog tre raka set och säkrade därmed sin andra seger för säsongen och samtidigt minst en poäng till sitt Lyckeby.

Tie-break-dubbeln i bäst av tre set spelades mellan de högerhänta Andersson/Kjellson och Brodd/Eriksson, en vänster och en höger. Det blev Brodd/Eriksson som tog hem dubbelmatchen och extrapoängen till SUIF. Första set vanns med 11-8 och vid 5-5 i andra tog hemmalaget time-out som i stället hjälpte gästerna som tog sex raka poäng.

Halmstad BTK – Eslövs AI BTK, 3-4
I toppmötet mellan Halmstad och Eslöv så bjöds vi på strålande underhållning och spänning.

Hemmalagets Elias Ranefur hade få om ens några problem med att besegra Mattias Översjö i raka set. Desto jämnare blev det mellan Fabian Åkerström och Daniel Kosiba där den senare kunde avancera upp till en enkel och klar 2-0 ledning i set men Fabian Åkerström stoltserar inte för intet men av seriens bästa matchskillnader (8-1 innan denna match). Vändningen kom och som den kom, klara setförluster förbyttes till en klar setseger och sedan en rysare där Åkerström tvingades rädda två matchbollar innan han kunde vinna setet med 11-10, utjämnat till 2-2 i set. I skiljeset fick ungraren Kosiba den bästa starten men kunde aldrig riktigt koppla det grepp som hade behövts för att tämja en vilt svingandes Åkerström. Underläge 3-5 för Åkerström förbyttes till ledning 10-6 och matchbollar där den andra förvaltades till seger 11-7 och 2-0 ledning för hemmalaget.

Eslöv i underläge och då skickar man in veteranen Robert Svensson som ”comebackat” under säsongen mot unge Borgar Haug. I kampen mellan de två vänsterhänta hårt slående spelarna steg Robert Svensson segrande ur striden efter tre raka setsegrar. Ledning Halmstad med 2-1 i paus.

Direkt efter paus
Åkerström och Ranefur stormade ut från pausvilan mot Svensson och Kosiba i de två nästkommande matcherna och tog direkt kommandot. Åkerström lyckades i det första setet mot Svensson krångla sig ur underläge och vända till seger och efter fick Svensson kämpa i motvind då Åkerström kunde dra ifrån till en 2-0 ledning i set och dessutom några poängs försprång i det tredje setet men det är som man brukar säga att det är i motvind som draken lyfter. Svensson får i det här fallet symbolisera draken som lyfter genom att återigen vända på den berömda steken. Ledningen för Åkerström förvandlades från två sets ledning till et sets ledning till utjämnat och 2-2 i set och väl i skiljeset blev det återigen svängigt och jämnt där ledningen byttes fram och tillbaka innan draken till sist segrade, 3-2 till Robert Svensson och 2-2 i lagmatchen. Ivrigt påhejad av bröderna Möregårdh där Truls för dagen var uppställd som fjärdeman för Eslöv, han närmar sig en comeback efter sin operation.

Samtidigt som Åkerström tappade sin ledning mot Svensson fick vi se Ranefur ta ledningen med 2-0 mot Kosiba och just där och då såg det ut att bli en 4-1 seger för Halmstad men som vi redan berättat så vänder ju Svensson på sin match och det skulle även Kosiba göra, 2-0 blev efter bra spel 2-2 och återigen ett skiljeset och precis som vi vant oss vid denna afton så blev det knallhårt. 2-2 i set och 9-9. Kosiba skaffade sig matchboll som Elias efter en tung backhand kunde sopa undan och vi stod inför 10-10 och ”Golden Point”. Kosiba med serven och en relativt enkel ”flipp” ut av Elias och Kosiba tar hem segern för Eslöv.

Avslutande singelmatchen
Borgar Haug som visade fin form i Pro Series i förra veckan ställdes nu mot Mattias Översjö med all press på sig att vinna för att ge Halmstad någon poäng på hemmaplan mot mesta mästarna från Eslöv. Översjö fick trots ganska stora ledningar i de två inledande seten se dessa gå förlorade. Norrmannen Haug fick i ledning rejält fart i vänsterarmen och i tredje set lyckades Haug med sin aggressivitet ta över kommandot och då koppla bort Översjö från matchen, 3-0 för Haug och utjämnat i lagmatchen 3-3.

Dubbeldags
Ranefur och Åkerström ställde upp för Halmstad i dubbelspelet mot Svensson och Kosiba. Gästernas dubbelspel höll en högre nivå och segern var aldrig i fara för Svensson/Kosiba, 11-5 i det första setet följdes upp av 11-6 i det andra setet och segern med 4-3 var klar för gästande Eslöv. Vilken fight!

Robert Svensson stor matchvinnare med två segrar i singel och dessutom dubbelmatch i par med Daniel Kosiba hade följande att säga om matchen.
– Det är otroligt kul att vara tillbaka i hagen. Jag har saknat känslan av match och spela i ett lag så det känns jättebra, säger Svensson. Jag var tidigare sjuk i Corona så jag har inte kunnat träna så mycket som jag önskat men när det väl är match så kan jag leva lite på min rutin, det blev en del konstpauser idag, pustar Svensson fram med ett leende.
Svensson som fortfarande är obesegrad sen sin comeback
– Svårt att säga hur bra jag är nu. Jag får leva en del på rutin, serve och retur. Jag har ju varit med en del förr så det går rätt så bra i matchspel och jag kommer bli bättre och bättre ju mer jag spelar, lovar en väldigt glad och nöjd Svensson.

Samtliga resultat och aktuell tabell hittar du här. 

Nästa omgång av herrarnas Pingisligan by STIGA spelas redan på torsdag och då kommer vi att bjudas på följande tre matcher:
Omgång 6, torsdag 25/2, klockan 18.30
BTK Kävlinge – Söderhamns UIF
Munkedals BTK – Eslövs AI BTK
Spårvägens BTK – Falkenbergs BTK
Dessutom spelas en match från omgång 7 lördag 27/2 klockan 13.00
Eslövs AI BTK – BTK Kävlinge

Text: Peter Johansson & Max Ansbro
Foto: Jens Oredsson