Välj en sida

Li Fen fick i helgen sin otroliga segersvit spräckt av Stina Källberg. Som vi skrev om redan i lördags och i söndags så var sviten helt enastående och kanske ensam i sitt slag. Vi kan inte minnas att någon spelare i någon annan sport ens kunnat uppnå en sådan svit.

Det började för 19 år sedan när Li Fen då representerade Lyckeby BTK i Pingisligan by STIGA (Elitserien hette serien då). Ulricehamns IF var hemmalaget som stod för motståndet i lagmatchen och Kang Li i den första matchen. Man överdriver inte när man säger att Li Fen fick en kanonstart ii Sverige då hon inledde med 11-0 i första setet som förvandlades till en 3-0 seger och en början på en 154 matcher lång segersvit.

Efter två säsonger i Lyckeby lämnade Li Fen för skåneklubben Trelleborgs BTK, 66 raka segrar tog hon med sig från Blekinge. I Trellborg blev hon kvar i två säsonger även där och fick med sig 50 segrar under den tiden. Nu har det blivit 2006 och Li Fen flyttar proffspelande utanför Sveriges gränser i mer än ett årtionde och vi får inte se henne i Pingisligan by STIGA förrän 2018 när hon då kommer tillbaka till Sverige och denna gång till Eslöv, vilka hon fortfarande representerar.

Under alla dessa år så har det funnits gånger då Li Fen varit illa ute i enskilda matcher. Underlägena var inte så många men de fanns där. Flera gånger underläge med 1-2 i  set och andra gånger till och med matchbollar emot sig men alltid med samma slutresultat, Li Fen som vinnare. Motståndare har varit de främsta svenska spelarna och många utländska spelare som tampats mot Li Fen och då inte minst Zhang Fang som även hon fortfarande spelar i den svenska högstaligan och har gjort i många år. Oavsett om det varit Susanne Jonsson, Sandra Johansson, Linda Nordenberg (Mernsten), Marie Olsson eller marie Sjögren från Sverige eller Kang Li, Bu Yehua (Elin Bu), Chen Yi eller Zhang Fang från Kina så har Li Fen varit omöjlig.

En prestation som på många sätt är helt osannolik i en sport som bordtennis där vi vet hur små detaljer kan avgöra och hur viktigt det är med koncentration för att skapa jämnhet och kontinuitet. Att då ALLTID vinna är fantastiskt.

Li fen som senare senare i år fyller 45 år har sedan hon kom til Sverige på tidigt 2000-tal stadgat sig och både bildat familj i Sverige och under många år representerat det svenska landslaget. Guldet på EM i singel som främsta merit tillsammans med att hon 2016 representerade Sverige på OS i Rio.

– Det är mitt första OS och jag är väldigt lycklig. Det är en stor dröm som går i uppfyllelse, sa Li Fen 2016 till Sveriges Olympiska Kommitté.

Om sviten har Li Fen följande att säga:

– Det har varit väldigt svårt att behålla sviten så här länge, jag har verkligen behövt prestera väldigt bra under lång tid för att klara det, berättar Li Fen.

– Jag är väldigt stolt över rekordet och att förlora en match var till sist kanske oundvikligt, jag är samtidigt glad att de unga utvecklas och till sist kunde vinna över mig. Nu när sviten är bruten så är allt nollställt och jag får börja om igen med nya mål och utmaningar, fortsätter den till synes evigt unga Li Fen.

Vad är då grunden till denna långa svit och vad har Li Fen för tips för att uppnå samma säkerthet och höga kvalitet?

– Många unga har väldigt fin teknik men de kan förbättra sig i hur de varierar spelet både tekniskt och taktiskt, en större flexibilitet helt enkelt. Hårt arbete ger resultat. Att aldrig ge upp. Sätta upp höga mål och sedan kämpa på för att uppnå dem, avslutar Li Fen.

Stina Källberg som snart fylller 21 år har i flera år haft Li Fen som landslagskamrat och känner henne väl och är en spelare på kraftig uppåtgående och sedan flera år en mästerskapsspelare för Sverige. Förhoppningsvis ännu ett lyft för svenskan i sin kamp mot högre höjder och nya meriter att få vara den som sätter punkt för världens (?) längsta segersvit.

Bild: Stina Källberg på VM 2017 Foto: Manfred Schillings

Stina har i många år spelat i landslaget och på allvar etablerat sig som en mästerskapsspelare med potential att nå höga höjder. Hon har sedan kadettåldern tllhört de bästa i Europa i sin ålderklass och är nu på väg att etablera sig som seniorspelare. Knappa 21 år fyllda har hon redan hunnit med att vara proffs utomlands i Österrike under säsongen 2019/2020 för att i år spela för Halmstad BTK i Pingislgan by STIGA där hon har 11 segrar på sina 13 inledande  matcher.

Hur kändes det för Stina att bryta Li Fens otroliga svit?

–Det känns stort att få slå Fen med sådan galet imponerande kvot. Uppenbarligen så är det en svår spelare att slå så jag är väldigt nöjd att jag lyckades. Det är lite extra speciellt eftersom jag såklart sett upp till henne genom åren som en otroligt klipsk och bra spelare. Att jag slog henne hoppas jag är ett kvitto på att jag utvecklas och tagit mig framåt. Det tar jag med mig till kommande tuffa motståndare, säger Stina

Hur ser Stina på resten av säsongen?

– Jag ser mycket fram emot fortsättningen av säsongen i Pingisligan. Det hade varit otroligt kul om vi kom så långt som till final i år. Varken jag eller någon av mina lagkompisar har varit i en final tidigare, men jag tror att vi har chans om vi gör det bra, fortsätter Stina. Det är kul att tävlingar och serier börjar dra igång igen, jag ser fram emot allting. Framför allt OS-kvalen, ligacupen, Sweden Tour finalen och såklart resterande matcher av Pingisligan.

På längre sikt har Stina precis som Li Fen rekommenderar höga mål:

– Drömmen är att bli bäst i Europa och vara med i toppen i världen en dag, asvlutar Stina med.

Så låtom oss fröjdas med Stinas framgångar och se fram emot en ljusnande framtid.