Välj en sida

Det blev ett dramatiskt slut på herrarnas grundserie där flera lag bytte plats med varandra. I botten gick BTK Kävlinge om BTK Rekord efter en stark bortavinst mot Söderhamns UIF med 4-1. Just Rekord förlorade sin viktiga hemmamatch mot Falkenbergs BTK och därmed blir det Helsingborgslaget som hamnar sist och får lämna ligan. Falkenberg å sin sida knyckte den sista slutspelsplatsen genom vinsten mot Rekord samtidigt som den tidigare slutspelsplatsinnehavaren Munkedals BTK förlorade mot Eslövs AI BTK med 2-4. Den fjärde och sista matchen spelades mellan Halmstad BTK och Spårvägens BTK, vid vinst hade Spårvägen kunnat ta den sista slutspelsplatsen men så blev det alltså inte då Halmstad vann med 4-2.

Eslövs AI BTK – Munkedals BTK, 4-2
Eslöv kom till spel med en trupp bestående av Truls Möregårdh, Satoshi Aida och Nandor Ecseki, senare även Alex Naumi som ersatte Truls. Mot dessa spelare mönstrade Munkedal Hampus Söderlund, Carl Ahlander-Johansson, Jimmy Ojakangas och Endika Diez Aldaro. Bohuslänningarna fick klara sig utan sin stjärna Wang Wei-Peng som tvingats stanna kvar i Taiwan på grund av coronaviruset.

Eslöv drog snabbt ifrån till 3-0 i matcher men efter kaffepausen reducerade Munkedal, först genom att Carl Ahlander-Johansson vann över Alex Naumi med 3-2 och sedan genom Hampus Söderlund som vann över Aida med 3-0. Munkedal hade behövt minst en poäng i denna match för att säkra slutspelsplatsen men så blev alltså inte fallet. I den sjätte och sista ordinarie matchen tog Nandor ledningen med 2-0 innan Endika reducerade till 2-2. Skiljesetet blev jämnt hela vägen och avgjordes först vid 12-10 till Nanodor. Hade Munkedal vunnit detta set hade slutspelsplatsen varit säkrad.

Eslöv slutar etta med 41 poäng medan nykomlingarna Munkedal hamnar femma med 16 poäng.

Halmstad BTK – Spårvägens BTK, 4-2
Precis som Munkedal och Falkenberg var även Spårvägens BTK inblandad i slutspelsjakten. De båda lagen delade på matcherna fram till 2-2  innan hemmalaget Halmstad ryckte till 4-2 efter att Fabian Åkerström besegrat Martin Friis med 3-0 och Simon Arvidsson gjort detsamma mot Daniel Schaffer, dock med knappa 3-2.

För andraplacerade Halmstad väntar nu slutspel medan säsongen är över för Spårvägen som får börja träningen inför nästa säsong.

Söderhamns UIF – BTK Kävlinge, 1-4
Skåningarna från Kävlinge var pressade att vinna matchen för att inte hamna sist och åka ur serien. Allt som gällde var vinst. Söderhamn ställde upp utan sin japan Jin Takuya, Anthony Tran och långtidsskadade Anders Eriksson vilket givetvis bäddade för Kävlinge som inte var sena att ta chansen att hålla sig kvar. Det var dock hemmalaget SUIF som fick den bästa starten genom Anton Hjort som vann över veteranen Magnus Molin med 3-2 i set. Kävlinges Yannicke Vostes replikerade snabbt och vann den andra singelmatchen med klara 3-0. De tre avslutade matcherna blev alla jämna och avgjordes först i skiljeset, samtliga till Kävlinges fördel.

BTK Kävlinge lämnar tack vare vinsten sistaplatsen och Söderhamn slutar trea.

BTK Rekord – Falkenbergs BTK, 2-4
Mycket stod på spel i denna match. För hemmalaget BTK Rekord handlade det om att hålla sig kvar i ligan medan gästerna Falkenbergs BTK jagade en slutspelsplats. Falkenberg fick den bästa starten efter att den smashande veteranen Ah Shu besegrat Jakob Peterson i raka set. På bordet intill vann Padasak över Michal Obeslo med 3-1 i set och därmed tog gästerna ledningen med 2-0 i matchen. Den tredje matchen spelades mellan Rekords Liang och Falkenbergs Franzén. Liang fick en tung start men spelade sig in i matchen och reducerade till 1-2 för sitt Rekord. En sjuk Franzén byttes efter pausen ut mot en gammal elitseriespelare som numera spelar i division tre nämligen Fredrik Möller (tidigare Nilsson). Möller vann ett set mot Obeslo men hade i övrigt inte så mycket att sätta emot men det spelade ingen större roll då både Padasak och An Shu vann sina avslutade matchen och fastställde matchresultatet till 2-4.

Tack vare segern går Falkenbergs BTK alltså till slutspel medan Rekord får ta nya tag i Superettan.

Gästernas tränare Mikael Stålbro var givetvis väldigt nöjd efter vinsten.
– Jag är jättenöjd. Alex har varit sjuk sedan förra matchen så det var en chansning som inte riktigt höll att låta honom spela men vi löste det ju ändå, säger en glad Stålbro och fortsätter:
– An Shu ska man aldrig räkna ut. Han gör en fantastisk insats idag och ger sig aldrig. Han har ett riktigt klubbhjärta och han är så stolt över att få sätta på Falkenbergs klubbdress vilket verkligen märks.

Falkenberg säkrar alltså en slutspelsplats efter att legat allt från femma till sjua under i stort sett hela säsongen.
– Skitkul! Det har varit säsongens stora mål att ta oss dit. Vi har ett såpass bra lag med tre bra spelare som alla kan ta matcher att vi hör hemma där tycker jag. Vi har inte varit i slutspel på väldigt länge utan harvat i bottenträsket så det är riktigt gött detta. Jag tror att vi kommer få möta Eslöv i semin, avslutar en nöjd Mikael Stålbro.

Slutställning
1. Eslövs AI BTK, 41p
2. Halmstad BTK, 34p
3. Söderhamns UIF, 23p
4. Falkenbergs BTK, 17p
5. Munkedals BTK, 16p
6. Spårvägens BTK, 14p
7. BTK Kävlinge, 12p
8. BTK Rekord, 11p

Det återstår nu för Eslöv att välja vilket lag av trean och fyran man vill möta i sin semi och sedan möts resterande två lag i den andra semifinalen.

Foto: Jens Oredsson