Välj en sida

Det är relativt ovanligt att vi ser nya lag ta klivet upp till vår högstaserie och ännu mer ovanligt är det att de två lag som går upp kommer från samma förening. Nästa år kommer vi att få se just detta då Karlskronaklubben Lyckeby BTK kommer gå upp i Pingisligan by STIGA med både sitt dam- och herrlag.

”När vi nu hade möjlighet att gå upp med båda lag så var det inget alternativ att bara välja det ena.”

Damerna spelade sista omgången i Superettan redan den 7 mars och tog hem serien på 25 poäng, fem före tvåan Varbergs BTK. Laget har endast förlorat en enda match under hela säsongen och det var, kanske något överraskande, mot Ängby SK i den tredje omgången. I laget har Sophie Wallöe (34-4), Hanna Kjellson (21-6), Widaad Gukhool (9-9) samt Alma Varga (7-13) spelat.

Lyckebys herrar slutade tvåa i Superettan tre poäng efter Halmstad BTK men eftersom Halmstad redan har sitt A-lag i Pingisligan gick frågan alltså till Lyckebys BTK som tackade ja. På grund av coronavirusets spridning beslöt SBTF att ställa in de avslutande omgångarna vilket fick till följd att de två avslutande omgångarna inte spelades. Spelarna som representerat Lyckeby under säsongen är Khaled Assar (17-3), Christoffer Kjellson (12-4), Anton Andersson (9-6), Marcus Pettersson (7-7) och Albin Wånggren (5-5).

Senaste gången Lyckebys herrar spelade i högstaligan var säsongen 2007/2008 och sedan den tiden har mycket hänt. Bland annat var klubben illa ute ekonomiskt samtidigt som hela styrelsen valde att lämna. Sedan dess har mycket hänt och klubben står nu starkt på nya ben redo för utmaningen som väntar till hösten. Att gå upp i högstaligan har dock inte varit det stora målet.
– Målet har inte varit att komma tillbaka utan att spela i den serie där våra egna spelare befinner sig nivåmässigt. Just nu bedömer vi att vi har ett lag som behöver prova på den nivån som högstaligan innebär och att nå dit med spelare som håller rätt nivå har tagit tid. Det känns verkligen kul att vi har ”egna” spelare som är med på denna resa, säger Jörgen Kjellson, ordförande i Lyckeby BTK och syftar främst på sonen Christoffer, dottern Hanna, Anton Andersson och Albin Wånggren som alla är skolade i klubben.

Att det skulle bli avancemang för båda lagen samma säsong var inget klubben hade räknat med på förhand.
– Det hade vi absolut inte räknat med denna gång. Damerna visste vi hade chans där vi på förhand såg Varbergs BTK, med ett lite äldre men väldigt bra och rutinerat lag, som det största hotet. Jag tycker det är både roligt och en styrka att vi spelat med samma lag hela säsongen – från första till sista matchen är det samma fyra spelare för damerna och fem för herrarna som spelat, säger Jörgen och fortsätter:
– Om vi någonstans i bakhuvudet visste att damerna hade chans att ta klivet upp var det desto mer oväntat att herrarna skulle göra detsamma. Killarna spelade bättre än vi räknat med. Den lagkänsla som vi haft i båda lag i år har varit fantastiskt bra. Jag tror det gör väldigt mycket när man har en så harmonisk grupp där spelarna trivs bra ihop. Det har gjort att alla kunnat spela med lite mindre press och vågat lämna över ansvaret till någon annan om man känt sig raspig eller risig.

Jörgens barn Christoffer och Hanna har båda varit starkt bidande till lagens avancemang vilket givetvis gör honom glad och stolt men också lite förvånad.
– Det kan man förvånas över med sådana föräldrar, säger Jörgen skämtsamt med ett skratt och tillägger:
– Båda två är målmedvetna och har bra fokus vad de än håller på med. Christoffer är nog den jag är mest överraskad över. Han har spelat på förstabordet samtidigt som han pluggar på heltid i Lund på ett av de mest krävande programmen som finns nämligen teknisk fysik. Han går nu fjärde året och trivs väldigt bra med både utbildningen och tillvaron i allmänhet vilket jag tror hjälper honom även i pingiskarriären. Tränar gör han tillsammans med IFK Lund och främst med Magnus Molin, Fredrik Cöster och Henrik Johansson.

Steget från Superettan till Pingisligan är något som skrämmer många men Jörgen tror att spelarna är redo för denna utmaning:
– Det är ett kliv, ingen tvekan om det men jag skulle nog säga att alla våra spelare är redo. De har mött ett antal Pingisligaspelare under säsongen och gjort det bra i dessa matcher så det finns bra möjligheter men det blir tufft, det är jag säker på. Det gäller att höja sig ett steg vilket spelarna har gjort i år så hoppas att det blir så även nästa år.

Klubben jobbar för att behålla samma spelare även kommande säsong och några nyförvärv står ännu inte på listan.
– Vi säger att utgångsläget är att spela med samma lag som vi haft i år sedan får vi se hur det blir, funderar Jörgen och fortsätter:
– Alla ungdomar vi har i våra lag är i läget att studera och flytta så exakt vilka spelare vi kommer ha är något ovisst. Utgångsläget är i alla fall att alla som spelat i år får chansen om de vill och kan och det funkar med andra åtaganden.

Ekonomiskt är det få som klarar av att ha ett lag i högsta ligan men Lyckeby tror sig ha möjlighet att klara av två. Det klubben framförallt kommer lyfta i arbetet med att hitta samarbetspartners är det unika med att ha två lag i högsta divisionen samtidigt som det är stadens enda elitlag i någon toppliga.
– Det är en nivåskillnad och om vi spelar med samma spelare kommer vi ha ungefär samma kostnad sett till spelarlöner dock blir det något dyrare att spela på vardagar med förlorad arbetsinkomst som ett exempel. Damerna fortsätter att spela på helgerna men i stället två dagar efter varandra inte sammandrag som nu. Det blir också lite mer resor. Ska man spela i Pingisligan så måste man ha egen finansiering, det går inte att finansiera med en vanlig verksamhet. Lagen måste finansiera sin egen verksamhet och jag hoppas och räknar med att ett antal av våra sponsorer hoppar på den resan, säger Jörgen förhoppningsfullt samtidigt som han höjer ett varningens finger för vilken påverkan coronakrisen kan ha på företags förmåga att stötta idrotten:
– Det gäller att ha något speciellt att sälja vilket vi känner att vi har. Vi är den enda föreningen, dessutom med egna produkter, i Karlskrona som har lag i någon högstaliga. Dessutom är det ett plus att vi nu har både dam och herrlag på samma nivå.

Stort grattis och lycka till säger vi till Lyckeby BTK som via Jörgen Kjellson lovar riktigt bra arrangemang i en hall som han tror kommer vara fullsatt vid varje hemmatch, det återstår att se men förutsättningarna finns då intresset är stort i staden.

Sluttabell i damernas Superetta.

Sluttabell i herrarnas Superetta. 

Bilden är tagen från Lyckeby BTK:s Facebooksida.