Välj en sida

Finaldags i Köping där hemmalaget Köpings BTK Dam gästades av Eslövs PK.

Köping hade inför finalen uppgraderat laget en smula då Judith Liu ersatt Paulina Knyszewska, en förbättring av laget helt klart då Liu spelat till sig 8-2 i grundserien mot Knyszewskas 1-7. I övrigt fann vi Jessica Yamada och Leila Imre i laget. Eslöv mönstrade starkast möjliga lag med Li Fen, Filippa Bergand och Nomin Baasan, samma lag som tog hem ligacupen.

Jämn inledning
Finalen inleddes med en väldigt spännande match där Imre hade Li Fen på gaffeln via ledning med 2-1 i set. Men hur många gånger har någon inte haft Li Fen på gaffeln? 1-2 i set förbyttes till seger med 3-2 för ”omöjliga” Li Fen. Parallellt med detta besegrade Jessica Yamada Nomin Baasan och lagmatchen stod och vägde, 1-1.

Bergand med nyckelseger
Filippa Bergand kunde då för gästerna vinna en nyckelmatch. Judith Liu tog ledningen med 2-0 i set innan Bergand fick fart på slagen. Det tredje setet vanns klart av Bergand men i det fjärde hade Liu chansen, ledning 6-3 och 2-1 i set. Men tyvärr för köpingsspelaren så kunde Bergand vinna setet och sedan klara av även skilje med stora siffror. En psykologiskt viktig seger för Eslöv. Li Fen hade samtidigt inga jättestora problem med Yamada trots att de två inledande seten var jämna, 3-0 i set för Li Fen gav Eslöv ledning med 3-1 på bortabord.

Fördel Eslöv
Bergand fortsatte på samma fina sätt som hon avslutade sin första match när hon med 1-3 i set besegrade Leila Imre. Judith Liu kunde hålla liv i matchen via en 3-0 seger mot Nomin Baasan men serievinnarna Eslöv i ledning med 4-2 i matcher och kvar att spela både Li Fen och Filippa Bergand. En uppförsbacke för Köping minst sagt.

Superskrällen
Judith Liu gjorde det endast Stina Källberg tidigare någonsin lyckats med i den svenska högstaserien för damer, nämligen att besegra Li Fen. Liu vann dessutom i raka set. En passiv Li Fen som hade problem med servereturerna fick se en het Liu ta hem segern och sätta rejäl press på Filippa Bergand som samtidigt kollat grepp om sin match mot Jessica Yamada med 2-1 i set. Och OJ vad dramatiskt det blev. I det fjärde setet hade Yamada greppet med 7-3 innan poäng för poäng räknades upp för Bergand. När ledningen endast var 8-7 för Yamada så tog hon Timeout. Direkt efter serven smällde Bergand in en forehand direkt efter serve och det var utjämnat till 8-8. Yamada servade till sig 9-8 för att sedan missa en forehand och strax hade Bergand 10-9 och matchboll. Yamada klarade den första men vid Golden Point skulle det ta slut. Efter lite avvaktade spel så hade Bergand marginalerna med sig via en boll som tog långt ut på vita och gjorde det för svårt för Yamada att få in den på bordet igen. 11-9. 3-1. 5-3. Eslöv 1-0

Sammanfattning
Trots en knallseger för Liu över Li Fen så tar Eslöv hem den första lagmatchen i SM-finalen i bäst av tre möten med 5-3. Filippa Bergand stor matchvinnare med tre segrar på tre matcher. Tydligt att Köping är riktigt vassa och inte gett upp något på förhand. Sparkapital för Eslöv i Baasan som idag föll i båda sina matcher.  På fredag smäller det igen, då nere i Eslöv för möte nummer två. Seger för Eslöv och SM-guldet är deras. Seger för Köping innebär avgörande match redan på lördagen i Eslöv.

Li Fens förlust kommer inte att bokföras som en förlust då den låg efter Filippas seger  i spelschemat och även slutresultatet kommer skrivas till 5-2 men som matchen spelades och som resultaten föll så är det beskrivet korrekt ovan just där och då.

Köpings BTK Dam-Eslöv 5-2

Bilden: Filippa Bergand Foto: Sven Larsson