Välj en sida

Inför ett snudd eller till och med fullsatt Halmstad Arena fick vi se årets första SM-final av Pingisligan by STIGA, herrar. Halmstad BTK tog emot Eslövs AI två av de senaste årens dominanter i svensk herrpingis även om SUIF tog hem guldet 2021.

Halmstad mönstrade (matchskillnad grundserie+slutspel):
Fabian Åkerström (16-6 + 2-1)
Borgar Haug (15-9 + 3-0)
Simon Arvidsson (10-4 + 3-0)
*
Wille Kindblad (8-8 +

Eslöv mönstrade (matchskillnad grundserie+slutspel):
Truls Möregårdh (24-0 + 4-0)
Daniel Kosiba (12-9 + 3-0)
Eric Glod (5-7 + 1-2)
*
Alex Naumi (8-8 + 0-1)

Eslöv vann grundserien före Halmstad och inget av lagen förlorade någon match i semifinalserierna där Halmstad vann över SUIF medan Eslöv kunde besegra Spårvägen.

Halmstad-Eslöv 2-4
Fabian Åkerström inledde för Halmstad mot Eslövs luxemburgare Eric Glod och som han startade 33-åringen från Karlskrona, seger i både set ett och två och ledning med 2-0 i set. Glod kom tillbaka i det tredje och kunde kämpa till sig det setet och reducera halmstadsspelarens ledning till 2-1 i set. I fjärde set så blev Glod lite passiv och det var något Åkerström tog vara på och dundrande in forehandattacker på löpande band, seger med 3-1 för Åkerström och ledning med 1-0 för hemmalaget.

Foto: Jens Oredsson

Borgar Haug kunde parallellt med Åkerströms seger vände på underläge mot Daniel Kosiba från 0-1 till ledning med 2-1 och då hade Haug dessutom 10-8 ledning i det första setet som han förlorade. En nyckelmatch för båda lagen där Haug vunnit deras två tidigare möten i seriespelet. I det fjärde setet tog Kosiba kommandot och ledningen med Haug kom starkt tillbaka och skaffade sig matchboll vid både 10-9 och 11-10 men med lite marginaler på sin sida och starkt försvarsspel kunde Kosiba ta hem setet och forcera fram ett skiljeset. Oj, så jämnt det blev i det avgörande setet, Haug upp i ledning med ett par poäng men när Kosiba kom tillbaka så tog norrmannen timeout vid 6-6 men det skulle inte hjälpa. Kosiba kunde med minsta möjliga marginal vinna över Haug med 9-11 och kvittera till 1-1 i lagmatchen. En oerhört viktig matchseger och det syntes på de två sträckta armarna i luften från Kosiba när Haugs boll stack utanför bordet.

Sedan var det dags för Truls Möregårdh att kliva in i hagen för sitt Eslöv där Simon Arvidsson väntade för hemmalaget Halmstad. Möregårdh var den starkare i det första setet efter ett litet underläge i början men som till sist gick eslövsspelarens väg och så fortsatte det även i det andra setet även om det var lite jämnare. Arvidsson startade det tredje setet bäst och trots att Möregårdh närmade sig så kunde värmlänningen Arvidsson med andan i halsen ta hem det tredje setet. Möregårdh vann det sista setet jämnt men något kontrollerat, det är OERHÖRT svårt att vinna över den unge Möregårdh vilket återigen visade sig. ledning för Eslöv med 1-2 innan pausen.

Åkerström-Kosiba på bord 1 medan ungtupparna (födda 2002) Haug-Möregårdh på bord 2.

Åkerström kom återigen in hagen skållande het och blåste bort Kosiba i det första setet med sitt fina forehandspel men även med en och annan backhand. Samtidigt kunde Möregårdh knipa ett jämnt förstaset via 12-10 mot Haug. Jämnt värre i lagmatchen! Åkerström kontrollerade sin matcher hela vägen in i mål och det innebar att det var kvitterat.

Möregårdh släppte in Haug i det tredje setet där han hade 7-10 ledning och tre matchbollar innan setet gick förlorat. Haug med luft under vingarna flög fram till ledning med 7-0, en ledning som blev mindre och mindre men slutligen var för stor för Möregårdh att hämta upp. Haug kunde med en del del möda och massor av besvär ta hem setet via 12-10 och ett skilje stundade. Möregårdh ville gärna hålla förlustnollan intakt och det syntes från start i skiljesetet som han kontrollerade tydligt till seger; en seger som gav Eslöv 2-3 ledning.

Foto: Jens Oredsson

Eslöv bytte inför denna match in Alex Naumi som ersättare för Eric Glod mot rutinerade Simon Arvidsson. Naumi kom in hetare än en finsk bastu men Arvidsson hanterade sisun på bästa sätt och tog det första setet trots fyra poängs underläge som mest. I det andra setet var det snudd på tvärtom och Naumi vände på underläge till seger och kvitterade till 1-1 mot Arvidsson. Tredje set var Arvidssons hela vägen och han skaffade sig ledningen med 2-1 i set. Fjärde set blev väldigt jämnt och dramatiskt där Arvidsson trots tre matchbollar med sig fick se setet gå förlorat med 15-17 efter att finländaren Naumi haft lite flyt på ett par poäng under setet. Skiljesetet stod och vägde men vid 6-6 men då lyckades Naumi bäst i serve och retur utmanövrera Simon Arvidsson och ta hem setet, matchen och lagmatchen till Eslöv.

Foto: Jens Oredsson

Ett starkt byte av eslövsledningen med Peter Andersson i spetsen att byta in Alex Naumi i den avgörande matchen, ett byte som resulterade i seger för bortalaget.

På torsdag 21/4 spelas den andra finalen av denna serie i bäst av tre möten. Segrar Eslöv på hemmaplan i Blomsterbergshallen är guldet deras även för herrarna. Vid seger för Halmstad så väntar ett tredje och avgörande möte på måndag 25/4.