Välj en sida

Söderhamns UIF har skaffat sig matchboll i semifinalserien mot Spårvägens BTK från Stockholm efter den inledande semin som SUIF vann med 4-0. Nästa match spelas redan på torsdag så det gäller för stockholmarna att ta nya dag för att hålla liv i matchserien. Semifinalerna spelas i bäst av tre matcher.

Den uppskjutna semifinalserien mellan Halmstad BTK och Eslövs AI BTK har fått nya datum och kommer att spelas 8, 10 och 12 maj.

Söderhamns UIF – Spårvägens BTK, 4-0
Gästerna Spårvägen såg ut att få en pangstart på matchen när unge Martin Friis drog ifrån till 2-0 i set mot rutinerade Viktor Brodd. Friis tog även ledningen i det tredje setet och ledde med 6-3 och 8-6 innan Brodd kom ikapp och även drog ifrån till vinst med 11-9. Även fjärde set blev jämnt och slutade 11-9 men i femte och avgörande var det spel mot ett mål. Brodd såg mer bestämd ut än tidigare och nivån från Söderhamnspelarens sida höjdes så pass mycket att Friis inte hade något att sätta emot. 11-3 slutade det femte setet och Brodd stod för en stark och viktig vändning för sitt SUIF.
– Vi hade lite flyt när vi fick med oss denna match. Viktor kom i underläge direkt och det var starkt av honom att vända på denna och som matchen artade sig var det en jätteviktig seger, säger SUIF:s tränare Fredrik Lundquist.

Hemmalaget utökade ledningen till 2-0 efter att skadedrabbade Anders Eriksson, som endast spelat sex singelmatcher under säsongen hittills, vann över Harald Andersson med 3-1 i set trots att han förlorade första set.
– Under säsongen har vi inte kunnat spela med vårt bästa lag men nu när Anders är tillbaka är det stor skillnad. Nu kan vi slå alla och det visar vi idag, fortsätter Fredrik.

Den tredje matchen blev den svängigaste men efter att Jonatan McDonald och Anthony Tran vunnit varannat set avgjordes matchen i skilje med golden-point, 11-10.

3-0 till SUIF inför pausen och kanonläge för att vinna den första semifinalen. I slutspelet avbryts en match när ett lag kommit upp i fyra matcher oavsett om det är en match före i protokollet.

I den fjärde singelmatchen ställdes Viktor Brodd mot Harald Andersson och sett till statistiken, där Andersson har 12-0 i inbördes möten, borde matchen kanske ha tillfälligt gästerna. Brodd ville dock annorlunda och drog ifrån till 2-0 och skaffade i tredje set tre matchbollar vid ställningen 10-7. Andersson kom tillbaka och kvitterade till 10-10 och stockholmaren tog även hem den avgörande golden-point-poängen.

Under tiden Brodd och Andersson fick råd av sina respektive coacher i setpausen avgjorde Anders Eriksson matchen på bordet intill. Eriksson vann första set mot Tran med 11-10, det andra med 11-8 och det tredje med klara 11-4 och därmed fastställde han slitresultatet till 4-0 och gav Söderhamn ledningen med 1-0 i semifinalserien.
– Jag skulle säga att det var koncentrationen som avgjorde denna match. Killarna gjorde det jävligt bra och det finns ingen anledning att ändra på något inför nästa match, säger Fredrik.

På torsdag spelas nästa semifinal och det återstår att se om Spårvägens BTK, som vann grundserien men inte har vunnit något SM-guld sedan 1987, kan vända på steken och vinna de två kommande matcherna. En eventuellt tredje och avgörande match mellan de båda lagen spelas måndag 10 maj.
– Vi åker ner till Stockholm torsdag förmiddag och kör ett lättare träningspass innan lunch och sedan laddar vi upp ordentligt inför matchen. Vi har inte vunnit mot Spårvägen på deras hemmaplan på fyra år tror jag så det är dags nu. ”Spåret” är starka på hemmaplan så vi måste vara med mentalt och inte tro att något är klart än. Är vi lika koncentrerade som idag så tror och hoppas jag att vi tar hem även nästa match, avslutar Fredrik.

Samtliga resultat hittar du här

Herrarnas semifinaler
6/4, 18.30, Spårvägens BTK – Söderhamns UIF
10/4, 18.30, Spårvägens BTK – Söderhamns UIF (ev)

8/5, 17.00, Halmstad BTK – Eslövs AI BTK
10/5, 18.30, Eslövs AI BTK – Halmstad BTK
12/5, 18.30, Halmstad BTK – Eslövs AI BTK (ev)

Foto: Peter Eskilsson