Välj en sida

Den fjortonde och sista omgången av herrarnas Pingisligan by STIGA är nu färdigspelad och redan före omgången stod det klart att Spårvägens BTK från Stockholm skulle hamna i topp och Lyckeby BTK från Karlskrona skulle åka ur. Det enda det egentligen var ovisst om inför slutomgången var vilket lag av Eslövs AI BTK och Halmstad BTK som skulle sluta två och efter en imponerande 4-1-seger lagen emellan är det nu klart att Halmstad kniper andraplatsen och får därmed avgöra om man vill börja hemma eller borta i det stundande slutspelet.

Söderhamns UIF – Lyckeby BTK, 4-0
Trots klara 4-0 för hemmalaget inleddes matchen jämnt och spännande. De två första matcherna slutade med 3-2 där den första mellan Viktor Brodd och Lyckebys Christoffer Kjellson avgjordes först efter golden-point (11-10 till Brodd).

Efter de jämna inledningsmatcherna blev det desto ojämnare och kanske hade matchen utvecklat sig annorlunda om gästerna fått med sig någon av dessa två femsetare. Match tre och fyra blev aldrig spännande utan det var hemmaspelarna Jonatan McDonald och Viktor Brodd som fixade segern tillsammans med Per Sandström. De två avslutande matcherna slutade båda 3-0. Det ska dock tilläggas att matchen mellan McDonald och Anton Andersson var väldigt jämn och två av tre set avgjordes först i golden-point.

Söderhamn slutar fyra i årets liga med 24 poäng och tar sig därmed till slutspel medan Lyckeby hamnar sist med endast fyra inspelade poäng och får därmed ta nya tag i Superettan kommande säsong.

Eslövs AI BTK – Halmstad BTK, 1-4
Inför matchen var förutsättningarna klara. Vid trepoängsseger för bortalaget Halmstad BTK skulle hallänningarna gå om skåningarna och knipa andraplatsen i tabellen medan om Eslöv tog minst en poäng skulle andrapositionen vara säkrad.

Gästande Halmstad fick en bra start på matchen genom att Fabian Åkerström vann femte och avgörande set med 11-10 mot Nandor Ecseki samtidigt som Elias Ranefur på bordet intill vann över Alex Naumi. Därmed var ställningen efter de två första matcherna 0-2.

Även den tredje matchen blev jämn och oviss och avgjordes först i skiljeset, även denna gång med Halmstadspelaren som segrare. Simon Arvidsson vann över Mattias Översjö och utökade ledningen till 3-0 för Halmstad.

Hemmalaget reducerade till 1-3 genom Ecseki som vann över Ranefur med 3-1 men det hjälpte inte för skåningarna som redan hade förlorat matchen eftersom Simon Arvidsson 3-0-besegrat Naumi på bord nummer två.

Halmstad slutar därmed tvåa i tabellen med 31 poäng medan Eslöv placerar sig på platsen bakom med 30 poäng. Beroende på vilka Spårvägen väljer att möta i semin (väljer mellan trean Eslöv och fyran Söderhamn) så kan dessa båda lag stöta på varandra inom kort igen men i så fall då i en semifinal.

Falkenbergs BTK – BTK Kävlinge, 4-1
Falkenberg tog tre poäng i bottenstriden mot BTK Kävlinge men matchen spelade inte så stor roll för något av lagen som båda befann sig på ”säker mark” inför denna avslutande omgång. Båda lag har identiska siffror efter 14 omgångar (tre trepoängare, en tvåpoängare, en enpoängare och nio nollpoängare) vilket resulterar i tolv inspelade poäng.

Veteranen An Shu var starkt bidragande till matchsegern med sina två vinster, först över en annan veteran, Magnus Molin, och sedan mot betydligt yngre Willhelm Kindblad. An Shu fick även bra hjälp av sina lagkompisar Charlie Widing och Anastasios Riniotis som båda vann vars en match.

Munkedals BTK – Spårvägens BTK, 1-4
Seriesegrarna Spårvägens BTK från Stockholm tog säsongens elfte trepoängare genom att komfortabelt vinna över Munkedals BTK som dock vann den första matchen med 3-0 i set när Simon Söderlund besegrade Alper Sali. Efter kanonstarten för hemmalaget vände det över till fördel för gästerna som vann resterande matcher klart förutom den femte där Martin Friis tvingades till skiljeset av Alexander Franzén men väl där vann Friis med imponerade 11-1 och därmed fastställde han matchresultatet till 4-1 för stockholmarna.

Spårvägens BTK vinner alltså grundserien på 37 poäng och endast en enda förlust under hela säsongen. Det ska också nämnas att Spårvägen gör denna bedrift med ett lag där alla spelare har just Spårvägens BTK som moderklubb, kul och imponerade!

Sluttabell grundserien Pingisligan by STIGA, herrar
1. Spårvägens BTK, 37p
2. Halmstad BTK, 31p
3. Eslövs AI BTK, 30p
4. Söderhamns UIF, 24p
5. Munkedals BTK, 18p
6. BTK Kävlinge, 12p
7. Falkenbergs BTK, 12p
8. Lyckeby BTK, 4p

Topp-5 kvoter efter 14 omgångar
Viktor Brodd, Söderhamns UIF, 23-5
Harald Andersson, Spårvägens BTK, 20-6
Elias Ranefur, Halmstad BTK, 20-6
Fabian Åkerström, Halmstad BTK, 17-4
Martin Friis, Spårvägens BTK, 18-6

Komplett tabell och samtliga resultat hittar du här.

Slutspelet inleds den 4 maj med semifinaler som följs av finalspelet med start 18 maj.

Foto: Peter Eskilsson