Välj en sida

Inte sedan måndag 9 mars 2020, alltså för mer än ett halvår sedan, har det spelats någon match i herrarnas Pingisligan by STIGA. Ikväll var det dock dags igen och det var spelsugna lag som äntrade hagarna i alltifrån Söderhamn i norr till Eslöv i söder. Nykomlingar i ligan är Lyckeby BTK från Karlskrona och premiären mot BTK Kävlinge är nog något blekingelaget snabbt vill glömma.

Årets liga har två nyheter; golden point vid ställningen 10-10 (bara en boll behövs för att vinna setet) samt en avgörande dubbel i bäst av tre set ifall lagmatchen står 3-3. Den första golden point-vinsten någonsin i herrarnas Pingisliga togs av Halmstad BTKs Elias Ranefur som vann sitt och matchens första set med 11-10 mot Spårvägens Martin Friis. Två av kvällens fyra matcher, Söderhamn-Munkedal och Halmstad-Spårvägen, avgjordes med årets andra nyhet – tie-break-dubbel. 14 av 96 set avgjordes i golden point.

Eslövs AI BTK – Falkenbergs BTK, 4-2
Förhandsfavoriterna Eslövs AI BTK fick göra sitt yttersta för att besegra hallänningarna från Falkenberg. Matchen avgjordes först i femte set i den sjätte matchen där Falkenbergs An Shu hade 10-9 och alltså matchboll för att kvittera lagmatchen till 3-3. Hemmalagets Alex Naumi var dock den starkaste av de båda och tog hem setet med 11-10 vilket i stället innebar vinst för skåningarna.

Alex, tillsammans med Truls Möregårdh, blev båda dubbla matchvinnare då Naumi i sin första batalj besegrade Falkenbergs Halmstadlån Charlie Widing med 3-1 i set. Truls vann som sagt även han båda sin matcher, först med 3-0 mot An Shu och sedan med 3-1 över greken Anastasios Riniotis. Daniel Kosiba och Mattias Översjö hade det desto tuffare och förlorade båda två vars en femsetare, Kosiba mot Riniotis och Översjö mot Widing.

Söderhamns UIF – Munkedals BTK, 4-3
Det blev en böljande match som svängde fram och tillbaka. Först var det gästerna som tog ledningen med både 1-0 och 2-1 innan hemmalaget Söderhamn satte sig i ett gynnsamt läge med en 3-2-ledning. Gästerna från Munkedal gav sig inte utan utjämnade till 3-3 och därmed skulle matchen avgöras i en av årets nyheter, tie-break-dubbeln. I dubbelmatchen, som spelas i bäst av tre set, ställde hemmalaget upp med Viktor Brodd/Per Sandström och gästerna med Jimmy Ojakangas och Alexander Franzén. För hemmalaget blev uppställningen ett lyckodrag som resulterade i 2×11-7 vilket också betydde seger i lagmatchen med 4-3 vilket betyder att gästerna åker hem till Munkedal med en poäng medan Söderhamn firar kväll med två.

Återvändande söderhamnaren Viktor Brodd gjorde ingen besviken utan vann sina båda matcher, först med 3-0 mot Simon Söderlund och sedan med 3-2 över Alexander Franzén.

Lyckeby BTK – BTK Kävlinge, 0-4
Nykomlingarna Lyckeby BTK fick inte den start på säsongen som man hade önskat när gästerna BTK Kävlinge från Skåne utan större möda och besvär vann matchen med 4-0. Den femte matchen, som dock hamnade utanför matchprotokollet, gick även den till Kävlinge efter att Yannicke Vostes besegrat Christoffer Kjellson i tre raka set.

Gästande Kävlinge med nyförvärvet från Halmstad BTK, Wilhelm Kindblad satte sig direkt i förarsätet efter att veteranen Magnus Molin besegrat Khaled Assar, förövrigt den ende icke-EU-spelaren i dagens omgång, med 3-2 i set. ”Wille” Kindblad ville inte vara sämre utan fick en kanonstart i sin nya klubb genom att 3-0-besegra hemmalagets Kjellson. Innan pausen vann belgaren Vostes med samma siffror över Anton Andersson innan Kindblad fick fira debuten med dubbel matchvinst genom att besegra Assar med 3-2 i set.

Halmstad BTK – Spårvägens BTK, 3-4
Precis som matchen mellan Söderhamn och Munkedal avgjordes denna först i tie-break där gästernas Harald Andersson och Anthony Tran besegrade hemmaspelarna Elias Ranefur och Fabian Åkerström i två raka set, 11-7, 11-9.

Matchen såg länge ut att resultera i tre poäng för hemmalaget som efter fyra spelare matcher hade ledningen med 3-1 efter att Elias Ranefur vunnit två och Fabian Åkerström en men gästerna gav sig inte utan reducerade. Först tog förre Halmstadspelaren hem matchen mot hemmalagets uppflyttade norrman Borgar Haug med 3-0 i set och därefter vann Martin Friis en stenhård femsetare mot Fabian Åkerström.

Spårvägen åker hem till Stockholm med två poäng i bagaget medan Halmstad får nöja sig med en.

Alla resultat och aktuell tabell hittar ni här.

Nästa omgång, 6 oktober
Spårvägens BTK – Eslövs AI BTK
Falkenbergs BTK – Söderhamns UIF
Munkedals BTK – Lyckeby BTK
BTK Kävlinge – Halmstad BTK

Foto: Jens Oredsson