Välj en sida

Finalmatch nummer två av Pingisligan by STIGA för herrar spelades i Blomsterbergshallen i Eslöv mellan hemmalaget Eslövs AI BTK mot gästande Halmstad BTK. Det första mötet i denna finalserie i bäst av tre matcher vanns av Eslöv som i och med en seger ikväll blir svenska mästare 2019.

I det första mötet fick vi se Xu Hui och Truls Möregårdh ta hem två segrar var i 4-2 segern, Ioannis Sgouroupolos förlorade båda sina matcher i den första matchen för Eslöv. I denna match så ställde Eslöv upp med samma lag som i det första mötet medan Halmstad genomförde en förändring och mönstrade in engelsmannen Tom Jarvis på bekostnad av Fabian Åkerström.

Förutsättningarna relativt enkla. Seger för Eslöv och SM-guldet till dem. Seger för Halmstad och det blir en tredje och helt avgörande match mellan de två lagen som då spelas i Eslöv på söndag.

Matchen
Truls Möregårdh inledde som han han slutade och som han spelat hela året och då inte minst på senaste tiden. Motståndaren Li Yijie gjorde vad han kunde men kunde inte stoppa tornadon av slag som ven in över honom. 3-0 för Truls och ledning med 1-0 för Eslöv samtidigt som Elias Ranefur upprepade sin fina insats från det första mötet när han ikväll återigen avfärdade Eslövs grekiska landslagsman Ioannis Sgouroupolos i raka set. 1-1 i lagmatchen.

Xu Hui som är den svenska högstaligans bästa spelare kvotmässigt någonsin mötte unge engelsmannen Tom Jarvis från Halmstad och efter två klara setsegrar för Xu kom Jarvis tillbaka och pressade kinesen men inte tillräckligt. Xu lyckades med sitt säkra försvarsspel och blandat med fina forehandattacker manövrera ut Jarvis och till sist segra. 3-1 i set och 2-1 i lagmatchen för Eslöv.

Paus och byte av spelare
Efter tre spelade matcher gick spelarna till paus och lagledarna Mattias Andersson (Eslöv) och Ulf ”Tickan” Carlsson (Halmstad) fick då chansen att genomföra ett bye av spelare. Mattias Andersson valde att nyttja den möjligheten genom att byta ut Sgouroupolos mot veteranen Robert Svensson (10 SM-guld) medan Ulf Carlsson valde att spelare vidare med samma manskap.

Avslutande matcher
Truls Möregårdh som knappt förlorat en match på svensk mark under 2019 mötte en hårt svingandes Elias Ranefur. En match där Truls har plusstatistik på Elias inför matchen men då de möttes i förra årets finalserie vann varsitt möte och alltså ingen omöjlig uppgift för stockholmssonen Elias spelandes för Halmstad. Elias gav direkt prov på att han inte hade gett upp utan stormade fram till en 2-0 ledning och efter ledning i hela det tredjesetet även 10-8 och matchbollar men Truls lyckades med en vad man skulle kunna kalla en ”great escape”. Matchbollar räddad och vunnet tredje set följt av en enkelt seger i det fjärde setet. I skilje var Ranefur tillbaka i förarsätet och körde på ordentligt till en 5-1 ledning men Truls är nästan oslagbar.. vips så lyckades Truls med viss hjälp av nätet och med de berömda marginalerna på sin sida vända på matchen och ta hem skiljesetet med 11-7 och ge Eslöv en 3-1 ledning.

Elias Ranefur med 1-1 i lagmatchen och med matchboll mot Truls men sedan förlust.
Foto: Jens Oredsson

Tom Jarvis som tidigare i år i serien förlorat mot Robert Svensson hamnade även nu i underläge och matchen var nästan hemma för Svensson men 2-1 ledning och 9-9 är bara nästan. Nästan är sällan eller om ens någonsin tillräckligt. ”Nästan segern” förbyttes istället till Tom Jarvis show i sista set som engelsmannen vann med klara siffror (11-6) efter att ha kontrollerat setet hela vägen tills matchbollen var vunnen. 3-2 ledning för Eslöv efter denna reducering av Jarvis.

Mästaren Xu tar två segrar
Foto: Jens Oredsson

Xu Hui mot Li Yijie i en den sista match av ordinarie matcher i lagmatchen. Seger för Xu och guldet till Eslöv, sger för Li och vi har en ”sudden death” läge med mer spänning att vänta. Matchen inledde svängigt där spelarna tog hem ett set var och ställningen var 1-1. Otroligt spännande och spelarnas anspänningsnivå var påtagligt hög i ett väldigt pressat läge. Xu Hui med sina 92% i vinstprocent i Pingisligan by STIGA visade dock med sin rutin, klass och erfarenhet hur han nått en sådan otroligt fin vinstprocent genom att med vissa svårigheter ta hem de två sista seten. Matchbollen blev ett antiklimax där Li Yijie missade serven men det hindrade inte Eslöv från att glädjas över segern. 13 SM-guld på de 15 senaste åren för mäktiga Eslövs AI BTK

Eslövs AI BTK svenska mästare 2019 i Pingisligan by STIGA!!!

Fullständiga resultat från finalmatchen