Välj en sida

I tisdags tog Halmstad BTK ledningen i finalserien som spelas i bäst av tre matcher men idag kvitterade Söderhamns UIF efter vinst med minsta möjliga marginal, 4-3. Den tredje och avgörande finalen spelas måndag 24 maj i Halmstad.

Söderhamns UIF – Halmstad BTK, 4-3
I sin 20:e SM-final fick hemmalaget Söderhamn en tuff start då gästernas Elias Ranefur vann med klara 3-0 över Jonatan McDonald. I finalen för två dagar sedan kammade SUIF:s ”etta” Viktor Brodd noll men idag hade han en desto bättre kväll. I sin första match vann han en jämn och spännande femsetare mot Simon Arvidsson, som i tisdags besegrade Brodd med hela 3-0, och därmed kvitterade han ställningen till 1-1.
– Jag förlorade båda senast så jag var lite rädd att det skulle gå troll i det och då är det lätt att man börjar tänka så det var skönt att få en bra start idag, säger Viktor Brodd i sändningen direkt efter matchen.

Den tredje matchen blev även den jämn men denna gång var det bortalaget som gick segrande ur striden. Fabian Åkerström vann de två första seten innan Anders Eriksson via 11-2 och 11-5 kvitterade till 2-2. I femte och avgörande var det spel mot ett mål och Åkerström tog hem setet med 11-4 och gav därmed Halmstad ledningen med 2-1.

Jonatan McDonald upprepade bedriften från i tisdags och vann även idag med 3-1 över Simon Arvidsson vilket betydde 2-2 i lagmatchen.

Brodd, som inledde med en tight match, vann sin andra desto enklare. När Åkerström stod för motståndet fanns det inget stopp på vänsterhänte Brodd som vann med 3-0 efter 11-7, 11-7 och 11-5. Tack vare Brodds seger satte han sitt hemmalag i förarsätet med 3-2 inför den sista singelmatchen där Anders Eriksson och Elias Ranefur ställdes mot varandra. När de båda spelarna möttes i den första finalen vann Ranefur med 3-2 i set.

Seger för Söderhamn eller en avgörande dubbel i bäst av tre set var nu frågan. Elias Ranefur inledde bäst och tog direkt kommandot i matchen och vann det inledande setet med 11-9. Set två gick även det till Ranefur, denna gång något klarare med 11-7. Tredje set blev riktigt jämnt och välspelat men det var hela tiden gästande Ranefur som hade några bollars ledning. Eriksson tog igen ett 5-9-underläge till 9-9 men Ranefur skaffade sig 10-9. Eriksson kvitterade ännu en gång men vid 10-10 är det som bekant golden-point som avgör och denna poäng tog Elias hem trots att det var Anders som hade fördel av serven.

I den avgörande dubbelmatchen valde hemmalaget att ställa upp med Brodd/Eriksson och Halmstad med Arvidsson/Ranefur. Varken Eriksson eller Arvidsson hade vunnit någon match tidigare under kvällen medan både Brodd och Ranefur tagit två segrar var. Dubbelmatchen blev välspelad men det var SUIF-duon som hittade bäst kombinationer och bjöd på de bästa bollarna. 11-8 och 11-7 slutade dubbeln som innebar 4-3 i lagmatchen och seger för hemmalaget Söderhamn.
– Vi trivs att spela ihop och båda följer upp varandra bra. Jag tycker att det var starkt av Anders att gå in så bra i dubbeln efter två raka torskar tidigare, säger Viktor.

Spelarna får nu några dagar på sig att finslipa på detaljerna inför den tredje och helt avgörande SM-finalen som spelas i Halmstad måndag 24 maj.
– Det känns jämnt, det kan gå hur som helst och det kommer vara dagsformen som avgör, säger Viktor avslutningsvis.

Jonatan McDonald – Elias Ranefur, 0-3
Viktor Brodd – Simon Arvidsson, 3-2
Anders Eriksson – Fabian Åkerström, 3-2
Jonatan McDonald – Simon Arvidsson, 3-1
Viktor Brodd – Fabian Åkerström, 3-0
Anders Eriksson – Elias Ranefur, 0-3
Brodd/Eriksson – Arvidsson/Ranefur, 2-0

Foto: Alexandra Rööse