Välj en sida

Så är det dags för Pingisligan by STIGA, Herrar, att sparka igång säsongen och det med basta. Två omgångar spelas redan premiärveckan med matcher Tisdag och Torsdag. Efter en del om och en hel del men kliver så åtta lag in i hagarna för att fullfölja fjorton omgångar och ett komprimerat slutspel som nytt för säsongen omfattar fyra lag.

Ett justerat regelverk sätts också i spel där slutresultatet 4-0, 4-1 och 4-2 ger tre poäng medans alla oavgjorda matcher (3-3) avgörs i tiebreak med två poäng till segraren och en pinne till förlorande lag.

Svenska Bordtennisförbundets nye sportchef Mikael Andersson kommenterar ändringarna som följer och ger sin syn på Pingisligan 2018-2019.

– För det första så var det snabba ryck i somras för att överhuvudtaget hinna med några som jag menar uppgraderingar inför den här säsongen. Vi måste lära oss att jobba aktivt med klubbarna för att förbättra vår högsta liga och jag ser de nya reglerna som ett led i den processen. Sedan har jag full förståelse för att några klubbar blev tagna på sängen den här gången säger Micke Andersson som låter meddela följande ranking och tips inför ligastarten.

Sportchefens ligatips:

1. Eslövs AI
Det är mycket på gång i Eslöv just nu och det mesta kretsar kring Truls Möregårdh – som är kontrakterad över flera år. Om – och då säger jag OM med stora bokstäver Truls klarar av sitt digra program under hösten och vintern så blir Eslöv alldeles säkert svåra att slå. Nye greken Ioannis Sgouropoulos såg vi förra året , men han är ett snäpp vassare nu och kompletterar ett redan gediget gäng. Given tipsetta i mina böcker.

2. BTK Rekord
En liten chansning då truppen är väldigt tunn med bara tre spelare. Annars tror jag att laget bir farligt i det nya spel-systemet då alla tre spelarna kan ta matcher på löpande band. Kul också med Arvid Sunesson som ny ung tränare och med Simon Arvidsson kvar i serien. Intressant lag att följa.

3. Halmstad BTK
Många nya och framförallt unga spelare gör att Halmstad är aningen svårbedömda . Båda de aviserade asiaterna är oprövade kort i serie spel och det är inte omöjligt att en såpass internationellt dekorerad ung kille som den nye Japanen Yuto Kizukuri , bara nitton år gammal , kan få vissa problem som etta i laget. Då hänger mycket på Elias Ranefur att plocka matcher och det vore toppen för hans utveckling med en stark plusbetonad sprint i Pingisligan den här säsongen.

4. Söderhamns UIF
Kommer att få kämpa hårt för att gå till slutspel som det känns. Har dock tagit tillbaka Anders Eriksson som kommer från Halmstad där han hade svårt att leverera . Det här är en kille som trivs med gänget och med norrlandsluften .. Viktor Brodd hade en kanonsäsong förra året och kan få svårt att upprepa så starka siffror. Men – men laget före jaget och SUIF till slutspel.

5. Spårvägens BTK
Mönstrar ett starkt lag där Simon Berglund kommer in som nyförvärv med uppgift att regelbundet plocka matcher. Unge Martin Friis är också aktuell för spel hoppas jag. Spåret är en dark horse i år och kan mycket väl hamna högt uppe i tabellen . Definitivt med i matchen om en slutspelsplats.

6. Kävlinge BTK
Bra nyförvärv i Eric Jouti och överlag ett lag som alldeles säkert kommer att hänga med bra. Mycket handlar om huruvida man kan väcka upp både Magnus Mohlin och David McBeath samtidigt och hur lagsammanhållningen utvecklas under säsongen.

7. Ängby SK
Nisse Sandbergs gäng gick in och räddade Pingisligan med att bli förening nr åtta efter Wartas sena avhopp i våras . Det kommer att bli tufft för Ängby att vinna matcher vill jag tro. Hoppas att Jonas Stener hittar tid till träning och matcher . En klipsk kille och duktig spelare.

8. Falkenbergs BTK
Anrika Falkenberg genomgår ett stålbad och ställer ett av sina svagaste lag någonsin på benen tycker jag . Det är klart att Padasak som etta fortfarande är OK – men sedan blir det problem all the way för Falken. Hoppas bara att vi pratar om ett mellanår och inte en kollaps av något slag.

Omgång 1, 4 september
BTK Kävlinge – Spårvägens BTK 18:30
BTK Rekord – Falkenbergs BTK 18:30
Halmstad BTK – Eslövs AI BTK 18:30
Ängby SK – Söderhamns UIF 18:30

Liverapportering alla matcher

Webbsändningar
BTK Rekord-Falkenbergs BTK (på facebook)

Halmstad BTK-Eslövs AI (Hallandsposten, för prenumeranter)