Välj en sida
SUPERETTAN HERRAR

LAGETS STORLEK OCH ANTAL SET
Superettan herrar spelas med fyramannalag på två bord.
I Superettan herrar skall lagen innehålla minst stipulerat antal spelare.
Lag som vid matchstart inte innehåller lägsta stipulerat antal spelare förlorar matchen på wo.
I samtliga serier och kvalspel samt slutspelen för Pingisligan herrar och Pingisligan damer spelas matcherna i bäst av fem set till elva.

FÖRENINGS RANGORDNING AV SPELARE
Spelarna i lag i Superettan herrar rangordnas enligt gällande Sverigeranking (datarankingen).
En ny spelare som inte finns med på Sverigerankingen och samtidigt är bland de 300 bästa på gällande världsranking skall placeras som etta i lagrankingen under förutsättning att det inte finns någon spelare i egna lagets laguppställning som är bättre placerad på världsrankingen.

PROTEST MOT RANGORDNING
Protest mot spelares rangordning i lagmatch skall göras innan lagmatchen startat. Efter det att spel påbörjats kan uppställning eller resultat inte ändras. Domare, eller i förekommande fall överdomare, skall underrättas och notera protesten på matchprotokollet.
SBTF kan i efterhand ändra resultatet eller bestämma att omspel av hela lagmatchen skall ske om regelbrott begåtts, även om formell protest inte inlämnats.

MATCHORDNING SUPERETTAN HERRAR
Matcherna skall spelas ”rullande”, d v s så snart en match på ena bordet är färdigspelad, påbörjas ny match även om match på det andra bordet ännu inte är färdigspelad. Laguppställning för singelspelet skall lämnas till matchsekreteraren senast 30 minuter före fastställd starttid för lagmatchen.
Huvudprincipen är att den spelare av de fyra i laguppställningen som är högst rankad skall spela som etta, för övriga gäller fri placering.
Pausen efter fyra singelmatcher får vara högst 15 minuter. Matcherna spelas i ordning enligt nedan på två bord:
Match 1 och 2 A1-B2 A4- B3 Match 3 och 4 A2-B1 A3- B4 Paus Match 5 och 6 A1-B1 A2- B2 Match 7 och 8 A3-B3 A4- B4 Match 9 och 10 Dubbel 1 Dubbel 2
Match avbryts när ett lag enligt matchordningen vunnit 6 matcher
Den som är högst rankad av de fyra som deltar i dubbelmatcherna skall spela i 1:a dubbeln. Ingen paus får förekomma mellan singel- och dubbelspelet.

UPP- OCH NEDFLYTTNING
Superettan herrar
1. Frivillig uppflyttning till Pingisligan herrar
2. Tillfrågas om frivillig uppflyttning om 1:an tackar nej till uppflyttning 3-4.
6. Kvalspel
7-8. Flyttas ner till division 1 herrar

Kval Superettan herrar/Div. 1
Kvalet genomförs i två steg enligt följande:
Steg 1. Matcherna spelas i bäst av 14 delmatcher, vid oavgjort räknas i första hand setskillnad och i andra hand bollskillnad.
1:or och 2:or från div.1 norra och div.1 östra kvalar tillsammans. Arrangör lottas bland de två seriesegrarna. 2:orna spelar Semi-off 1 där segraren går till Semi-off 2. Samtidigt spelar 1:orna Play-off där segraren flyttar upp till Superettan herrar och förloraren går till Semi-off 2. Segraren i Semi-off 1 och förloraren i Play-off spelar Semi-off 2. Segraren i den matchen går till kvalet Steg 2.
1:or och 2:or från div.1 västra och div.1 södra kvalar tillsammans. Arrangör lottas bland de två seriesegrarna. 2:orna spelar Semi-off 1 där segraren går till Semi-off 2. Samtidigt spelar 1:orna Play-off där segraren flyttar upp till Superettan herrar och förloraren går till Semi-off 2. Segraren i Semi-off 1 och förloraren i Play-off spelar Semi-off 2. Segraren i den matchen till kvalet Steg 2.

Steg 2. Matcherna spelas i bäst av 10 delmatcher och som enkelserie. Kvalserien till Superettan herrar består av 3 lag, 6:an i Superettan herrar och två segrare från Semi-off 2. Lagen spelar sammandrag ”alla mot alla”. Segrande lag till Superettan herrar.